Jornada Òmnia 2023: Posar al dia el programa Òmnia per la propera revolució social.

06/03/2023 | 11:03
Equip_Jornada_Òmnia_2023

La Jornada Òmnia 2023 es va celebrar el passat divendres 24 de febrer a l’auditori del campus del Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra. Una trobada entre els diversos agents del programa Òmnia amb la participació del Departament de Drets Socials, la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària, l’equip de dinamitzadors i dinamitzadores i les entitats gestores.

En aquesta edició, la Jornada Òmnia ha gaudit d’una molt bona assistència de participants, 92 persones assisteixen presencialment i 43 persones en el format en línia.

La jornada va començar amb la benvinguda institucional del senyor Carles Campuzano i Canadés, Hble. Conseller de Drets Socials. “La capacitació digital és clau per a la inclusió social. Ens hem de conjurar per fer aquest salt endavant que necessitem per lluitar en contra la bretxa digital, perquè no quedi ningú fora del sistema de protecció social pel fet de desconèixer les eines TIC. Alhora va anunciar millorar i reforçar a la Xarxa Òmnia amb quatre nous punts, un projecte itinerant, renovació de material, millora de l’accessibilitat i millores per l’equip de professionals.

La conferència d’en Genís Roca, especialista en processos de transformació empresarial i social, desenvolupament de negoci i cultura digital, va fer pensar en com serà la propera revolució social. En Genís va començar amb un repàs de les tecnologies i els canvis en la societat en els últims anys. Segons paraules del ponent, actualment estem passant d’una internet d’opinió a una internet de dades. Per exemple, ara no interessa la teva opinió, Netflix no et fa una enquesta preguntant què t’ha semblat el contingut sinó (el que li interessa) és la importància de les dades.

D’altra banda, aquesta edició volia donar veu a les entitats gestores dels punts Òmnia per explicar la feina comunitària de les persones i entitats que es porta a terme juntament amb els punts Òmnia en els territoris d’arreu de Catalunya. Un espai per a presentar quatre projectes de la Xarxa Òmnia, Brodant violències i microcontes de la Fundació Privada Gentis, Donat’+ del Casal dels Infants, DesinfoEND de l’Associació de Persones Participants Àgora i Wemin de Colectic. Projectes comunitaris que promouen la inserció social i laboral de dones que afavoreixen el desenvolupament de les capacitats digitals i amb una mirada feminista, interseccional i intercultural.

A la secció web de la Jornada Òmnia 2023 ja podeu trobar les presentacions d'en Genís Roca i les entitats gestores dels punts Òmnia, hi publicarem també les gravacions en vídeo.

Per acabar, els i les participants van fer una dinàmica a través del joc Data Control Wars. En un context de capitalisme de la vigilància i la creixent governança algorítmica de la societat, diversos agents s’organitzen i mobilitzen els seus recursos perquè el demà sigui el més semblant al que desitgen. Una activitat lúdica que estimula la reflexió crítica, on 4 grups de persones dissenyen estratègies per a corporacions turbocapitalistes, usuàries integrades, reguladores i administracions públiques i ciutadania organitzada, que lluiten per al control del món a través de les dades.

El Director General d’Acció Cívica i Comunitària Xavier Godàs i Pérez va tancar la jornada amb un reconeixement al treball de totes les persones que formen part de la Xarxa Òmnia i va agrair l’assistència i la participació de tothom com una oportunitat per fer una Xarxa més cohesionada.

Al nostre Flickr hi ha un recull de les imatges de la Jornada Òmnia 2023.