Com es poden unir les TIC amb la necessitat d’exercitar la memòria? A inicis de la tardor del 2017, les participants de l’Espai de dones del Punt Òmnia Betsaida del Casal dels Infants van plantejar la proposta de fer exercicis de memòria a través de l’ordinador. Certament, a internet hi ha nombroses webs on es poden descobrir jocs i trencaclosques que serveixen per exercitar la memòria, però, d’entrada, són exercicis massa solitaris.
A l’Espai de dones de Badalona, a les usuàries i la dinamitzadora els agrada compartir, xerrar i intercanviar opinions i punts de vista, així que totes van decidir exercitar la memòria des d’una vessant més emocional i creativa, afegint-hi un ingredient més: els records com a motor de l’estimulació de la memòria. A partir d’una línia de temps com a base, delimitada entre uns anys concrets, els records van anar sorgint entre les usuàries, i les seves vides es van anar entrecreuant. Com era la vida d’una noia jove al Sant Adrià de Besòs o la Badalona de la postguerra? I als anys 60? Com van viure l’època de l’escola? On jugaven?
A les primeres sessions es va generar un debat molt enriquidor entre el passat, el present i el futur a través d’anècdotes i percepcions compartides. En acabar, cadascuna de les usuàries va connectar amb les seves pròpies vivències i les va anar relatant per escrit, prioritzant-ne l’escriptura a mà. Tot seguit, van traslladar el relat al processador de textos i, en paral·lel, cadascuna va anar aportant les fotografies que il·lustrarien el seu relat. Un cop digitalitzades, ja estaven a punt de poder-se inserir en el document de text final.
Actualment el projecte està a la seva darrera fase: les dones estan fent les portades dels relats de les seves històries i acabant de posar-hi les fotos. Les històries de vida són un document viu d’estimulació cognitiva i al qual les usuàries sempre podran recórrer per inserir-hi nous records, i sobretot ara que, després de tot aquest procés, ja dominen el Word i l’eina d’inserir imatges.