L’Estiu a l’Òmnia 2021, una aposta per reflexionar sobre el treball amb joves des de l’acció comunitària

29/06/2021 | 10:06

Per segon any ens tornem a trobar els i les membres de la Xarxa Òmnia a l'Estiu a l'Òmnia. En aquesta segona edició volem apropar-nos al "treball amb joves des de l'acció comunitària". L'Estiu a l'Òmnia vol ser un espai per trobar-nos, compartir-nos, reflexionar i conèixer de primera mà algunes experiències d'acció comunitària amb joves desenvolupades en el marc de la Xarxa Òmnia.

El jovent, gran afectat per la pandèmia

El jovent, entenent la franja d’edat d’entre 16 i 29 anys, és possiblement un dels col·lectius més afectats per la pandèmia. L'impacte en la vida quotidiana, en la mobilitat i en les llibertats ha estat evident i ha tingut una gran afectació en l’estat anímic de molts i moltes joves, alterant també les ganes i il·lusió per a participar en activitats.

En aquest col·lectiu l’ansietat i la tristesa han augmentat fins a uns nivells preocupants doncs les conseqüències que se’n deriven afecten directament el seu desenvolupament personal.

Acció comunitària i treball en xarxa, puntals per combatre el malestar emocional

Un dels eixos principals de la Xarxa Òmnia és l’acció comunitària i el treball en xarxa, tot posant al centre els vincles que s’estableixen entre les persones. Aquesta metodologia d’intervenció esdevé clau per pal.liar les conseqüències que ha tingut el confinament en l’estat d’ànim i la salut mental de les persones (ansietat, desmotivació, ...).

Estiu a l’Òmnia 2021, posem els i les joves al centre

En aquesta edició ens volem centrar en com treballar la intercooperació, l'acció comunitària, la diversitat, la inclusió i la perspectiva de gènere amb el col·lectiu de joves dins de la Xarxa Òmnia.

Els objectius de l’Estiu a l’Òmnia són facilitar un espai d'intercanvi, debat i reflexió sobre la metodologia del treball comunitari amb el col·lectiu jovent, compartir experiències de treball comunitari amb aquest col·lectiu, crear sinergies entre punts Òmnia i entitats gestores al voltant de projectes comunitaris amb els i les joves així com posar en valor el treball dels punts Òmnia a través de l'acció comunitària.

3 sessions amb 3 abordatges ben diferents per ampliar mirades

L'edició d'enguany es dividirà en tres sessions en les que es treballarà la temàtica des de diferents abordatges.

El 7 de juliol parlarem de Treball comunitari amb joves de la mà de Rafael Crespo, reconegut formador intercultural, qui entre d'altres projectes, va dinamitzar el treball conjunt d’elaboració de propostes d’actuació per a la gestió comunitària dels rumors i la millora de la convivència entre el jovent de Sant Boi.

El 14 de juliol parlarem d'Entitats socials i acció al territori amb joves amb la participació de dues entitats gestores amb gran recorregut dins de l’àmbit educatiu, la Fundació Pare Manel i La Fàbrica de Can Tusell.

La Fundació Pare Manel és una organització sense ànim de lucre, arrelada als barris de Verdum i Roquetes de Barcelona, que desenvolupa i lidera projectes d'acció social i educativa. La seva acció preferent és treballar amb persones, infants, joves i famílies que estan en situació de major vulnerabilitat.

La Fàbrica de Can Tusell és va constituïr a finals dels 80', quan un grup de voluntaris i voluntàries va decidir millorar el barri i oferir activitats i possibilitats per a infants i joves. Més de 25 anys desprès continuen creient en un món millor basat en la igualtat d'oportunitats, la solidaritat i l'educació en el lleure.

Per últim, el 21 de juliol coneixerem algunes Experiències Òmnia amb joves gràcies a les vivències que compartiran en primera persona la Romina Llambrich del Punt Òmnia Casal Cívic de Tortosa, la Raquel Rull del Punt Òmnia La Devesa, la Pia Garrido del Punt Òmnia Centre Penitenciari Joves i el David Picó del Punt Òmnia PES La Mina Salesians Sant Jordi.

Un total de 6 hores en format virtual

Les sessions tindran una durada de dues hores en horari de 15 a 17h i seran en format virtual.

 

L'Estiu a l'Òmnia és un espai obert a tota la Xarxa Òmnia, esperem veure-us a totes i tots.

EstiuOmnia
acció comunitària
Un espai per compartir, reflexionar i aprendre