La jornada zombie fomenta la intercooperació i esperit comunitari

25/05/2021 | 13:05

Divendres 21 de maig els punts òmnia van organitzar la segona edició dels tallers Zombies. Una trobada en la que els i les dinamitzadores van compartir vivències, reflexions i inquietuds del que ha estat un any marcat per una anormalitat que ha afectat la vida comunitària. Es tracta d’una gran iniciativa que posa en valor la interco-operació, la capacitat de reinventar-se i ser creatives, de resiliència i adaptació, de fer xarxa i d’esperit comunitari que caracteritza els punts òmnia. Una trobada participativa, dinàmica, diversa i amb un anhel compartit en veu de totes: trobar més espais de convivència com aquest i poder fer més xarxa.

La jornada, que va tenir una durada de 3 hores, va ser tot un èxit. Va reunir 40 participants i va rebre més de 120 visualitzacions. Al principi es va compartir un recull del que ha suposat l'any "zombie" 2020: 44 tallers zombies fets arreu del territori que van suposar una participació total d'unes 30.000 persones amb una mitjana de 40 persones conectades en directe i 65 Punts Òmnia involucrats.

En aquest vídeo podeu veure un resum de tot el que es va tractar. A banda d’espais de trobada i reflexió, també es van compartir algunes de les bones iniciatives que s’estan organitzant des dels Punts Òmnia:

Projecte Bruixetes

Un projecte transversal, intergeneracional i amb perspectiva de gènere per fer un bon match entre natura i tecnologia. Una iniciativa d'interco-operació entre el Punt Òmnia Fundació Akwaba, Punt Òmnia Badia del Vallès, Punt Òmnia SanFeliu de Sant Ildefons, el Punt Òmnia Ripoll 60 i Punt Òmnia Sant Llorenç que va neixer arrel dels primers tallers zombies i de l'eina de participació interna Discord, per a treballar amb la comunitat les plantes medicinals tot fomentant les TIC. Les diferents participants han fet sortides a la natura per aprendre a identificar plantes remeieres, han compartit coneixements i n’han fet un recull digitalitzat.

Vídeo del projecte Bruixetes

 

Animació Low Cost

Es tracta d’un projecte del Punt Òmnia PES La Mina per a que els i les joves aprenguin a fer animacions digitals senzilles i amb pocs recursos.

Animació amb pissarra blanca i animació d’objectes i persones.

 

Radio comunitària

El Punt Òmnia Badia i Punt Òmnia Fundació Akwaba van començar fa 4 anys a fer trobades per trobar formes de col·laboració. En plena pandèmia van veure la ràdio del Punt Òmnia Badia com una bona oportunitat per mobilitzar la participació de persones usuàries que per motius tecnològics havien quedat despenjades i doncs convidar-les a fer intervencions a la ràdio mitjançant trucades telefòniques o notes de veu. Una molt bona iniciativa per posar les persones al centre. La proposta va encaixar tan bé que inclús les diferents participants han creat seccions pròpies amb intervencions regulars: cuina, literatura i filosofia, entre d'altres.

 

Fabricació 3D

Els punts òmnia de la zona de Tarragona, el Punt Òmnia Campclar, Torreforta, Riuclar, Centcelles i Reus també fa temps que treuen profit dels avantatges de fer xarxa. El 2008 van engegar un projecte de fabricació 3D de punts de llibre i enguany, gràcies als aprenentatges adquirits en els anteriors tallers zombies, també d'avatars. Han dissenyat un manual d'ús dels diferents programes (tinkercad, inkscape) que calen per a la confecció final.

 

Gamificació

Els Punts Òmnia Associació de Veïns Espronceda, Torrelles de Llobregat i Manlleu es van enxarxar per engegar un projecte de gamificació en xarxa i treballar temàtiques d'interès general com els Drets dels Infants, Dia de la Dona, Carnestoltes i Sant Jordi.

Aquests espais confirmen la necessitat de generar més espais des d’on compartir, créixer i fer xarxa. Espais imprescindibles per a que els 112 punts òmnia puguin conèixer el que estan fent els seus companys i companyes, puguin aprendre’n, donar suport i col·laborar.

En aquest vídeo Tallers Zombies: un any després - el zombie perdura? podeu recuperar tota la jornada.

 

Ens veiem a la tercera edició del taller Zombie! Això només ha fet que començar!

 

 

 

 

 

xarxa
coneixement
Un espai per compartir i fer xarxa entre els Punts Òmnia