La Verneda participa en el projecte europeu de digitalització DigiUp

A principis de gener de 2016, el Punt Òmnia Associació de Persones Participants Àgora es va capbussar de ple en la participació del programa DigiUp, un dispositiu d'inclusió digital finançat pel programa de la Comissió Europea Erasmus+ que busca maneres de millorar l’aprenentatge digital en persones adultes.

Aquest programa, que té una durada de 24 mesos i que aprofita el diàleg intergeneracional, compta actualment amb 4 països participants: Bulgària, Alemanya, Suècia i Espanya, i es basa en estudis científics contrastats sobre laimplementació de metodologies d'èxit dins les aules informatitzades que assegurin una millora en l'aprenentatge.

En aquest sentit, DigiUp proposa portar fins a les aules del Punt Òmnia Àgora, a la Verneda, la metodologia d'aprenentatge basada en els grups interactius per millorar la competència digital en la població en risc d'exclusió social (en especial persones joves i grans, persones a l’atur i minories culturals, com la població immigrada i la població gitana), a partir de l'aplicació dels grups interactius en els cursos de tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).

En què es basa aquesta manera de treballar? Els grups interactius són una forma d'organitzar l'aula que permet multiplicar les interaccions dels participants, per aconseguir en una mateixa dinàmica l'acceleració de l'aprenentatge de tots i totes, independentment del nivell, edat o expèriència amb les TIC. Fins i tot en el cas del Punt Òmnia de la Verneda, la disposició dels ordinadors és posar-los encarats els uns amb els altres i no davant d'una paret, per facilitar encara més aquestes interaccions.

La manera innovadora de DigiUp d'aplicar el programa de grups interactius a l'aula del Punt Òmnia demana la creació d'un anomenat Comitè Nacional –un grup de persones implicades en el programa com els dinamitzadors, el personal de les entitats implicades, els usuaris, els informàtics, etcètera–, que decideix en cada moment com s'està desenvolupant el projecte, n’avalua l’evolució i decideix maneres de modificar-lo per millorar l'estratègia.

Amb una durada de dos anys (DigiUp finalitza el desembre de 2017), el programa compta amb la participació del Punt Òmnia Àgora i l'entitat FACEPA –coordinadora del projecte–, que s'han posat a treballar de manera conjunta amb la intenció de fer partícips els usuaris del Punt Òmnia, especialment aquells que s'acosten al Punt per a assistir al curs d'ACTIC (curs presencial que facilita eines per al coneixement i competència d'eines TIC).

Aquesta metodologia, en la qual el Punt Òmnia Àgora de la Verneda participa, també està a disposició de tots aquells punts Òmnia que també la vulguin implementar, i des del Punt de la Verneda s'ofereixen a col·laborar perquè així sigui possible i a donar tota la formació necessària. Qui ho desitgi, s’hi pot posar en contacte a través de l’adreça electrònica: agora@xarxaomnia.gencat.cat.

Més informació a la web Comissió Europea, que parla del projecte.

escola d'adults
programa
A principis de gener de 2016, el Punt Òmnia Associació de Persones Participants Àgora es va capbussar de ple en la participació del programa DigiUp, un dispositiu d'inclusió digital finançat pel programa de la Comissió Europea Erasmus+ que busca maneres d