La Xarxa Òmnia es bolca amb la commemoració del 8M Dia Internacional de les Dones

05/03/2024 | 10:03

Els més de cent punts de la Xarxa Òmnia també se sumen, un any més, a la commemoració del Dia Internacional de les Dones amb l’organització de diferents activitats des de l’acció comunitària i les TIC.

Les propostes es compartiran durant aquests dies a les xarxes socials amb l’etiqueta #8MÒmnia per donar visibilitat al compromís de la Xarxa Òmnia amb la igualtat de gènere.

A continuació, un resum del que ha passat fins ara i passarà els pròxims dies al territori:

El Punt Òmnia Fundació Barberà Promoció, a Barberà del Vallès, està organitzant des de fa unes setmanes un curs de cartelleria per donar visibilitat a les aportacions de les dones en la societat, en general, i en l’àmbit tecnològic en particular. Els i les participants aprenen a fer cerca d’informació biogràfica a través d’Internet, descarregar imatges i desenvolupar projectes de disseny gràfic. També es realitzaran cartells al Punt Òmnia Lola i Teresa Carmona, al Centre Penitenciari Ponent de Lleida. L’objectiu és que a través de la creació artística, les persones participants puguin reflexionar al voltant de la igualtat de gènere. El mateix punt també farà projecció de pel·lícules amb temàtica vinculada a la dona i els feminismes. El Punt Òmnia Ginesta, al centre penitenciari Puig Basses, s’han encarregat també de dissenyar tota la cartelleria vinculada a la commemoració del 8M del centre. Amb el grup de música i teatre, a més, han elaborat una falca d’àudio que es passarà per megafonia durant tot el 8 de març. Per la seva banda, el Punt Òmnia de Casal Ponent, a Viladecans, també oferirà un taller de cartelleria on hi participaran les dones de l'Òmnia i de l'Associació Cultural Gitana del municipi. A l'espai de dones s'està fent una recollida de frases feministes i cites de dones referents de la història amb l'objectiu de crear un cartell que reculli totes les aportacions fetes. Al Punt Òmnia de la Segarra també han generat cartells però ho han fet amb eines d'Intel·ligència Artificial. La temàtica escollida ha estat “Cuidadores. Una tasca prou valorada?”, que vol fomentar la reflexió sobre el dret a les cures. L'acció té com a principal objectiu assenyalar la invisibilització del treball de les cures que majoritàriament desenvolupen les dones (cura de les persones amb dependència, cura dels infants etc.) i la necessitat de reconèixer-les i indicar la corresponsabilitat social i la necessitat de redistribució d’aquestes tasques. També s'estan fent cartells al Punt Òmnia de Santa Coloma de Cervelló.

El Punt Òmnia Casal Cívic Cornellà – Fontsanta organitza, el mateix divendres 8 de març de 16 a 19 h, un cafè-tertúlia amb el nom de «Dones en Xarxa». Es tracta d’una trobada distesa que vol afavorir el coneixement mutu i reforçar la xarxa de dones del barri, a través d’un espai on conèixer i compartir les inquietuds de les persones participants.

El Punt Òmnia Casal Cívic Comunitari Sant Roc, a Badalona, convida a tota la ciutadania, entitats socials i d’altres punts Òmnia a enviar-los textos i àudios de Whatsapp amb missatges reivindicatius perquè les persones participants del punt puguin elaborar postals i vídeos de sensibilització. A més a més, es faran entrevistes de veïnes i veïns i de professionals d'entitats i serveis per a emetre un programa pòdcast especial "Veus de Dones" a la ràdio comunitària del punt OSR Onda Sant Roc.

Una desena de participants del Punt Òmnia Bon Pastor de Figueres han cosit, des del mes de gener, centenars d’agulles de pit fetes amb feltre i amb motius feministes. El 8 de març sortiran al carrer i les repartiran entre les dones del municipi.

El Punt Òmnia Isona Conca Dellà organitza, durant tota la setmana, un taller que permetrà endinsar-se en la vida de cinc dones que representen cinc cultures diferents: Murakasi Shibiku (el Japó tradicional), Elionor d'Aquitània (l’Edat Mitjana cultural), Artemisia Gentilleschi (la pintura del Renaixement), Mary Shelley (la ciència-ficció moderna) i Alice Guy-Blaché (el llenguatge cinematogràfic).

A l’Hospitalet de Llobregat, el Punt Òmnia Fundació Akwaba ha preparat una programació plena de propostes per tota la setmana: des d’una obra de teatre a una classe magistral de defensa personal passant per un taller de ball o un espai de memòria protagonitzada per dones. També hi haurà una sessió de cinefòrum amb la pel·lícula «La trena», que narra la vida de tres dones de diferents països i cultures que tenen en comú la seva lluita per la llibertat. En aquesta línia, el Punt Òmnia Fundació Camins, de Barcelona, també ha sumat activitats commemoratives per tota la semana: tallers de cartells reivindicatius, cinefòrum feminista, trobades de reflexió i sensibilització amb joves i dones migrades i un espai de lectura de dones referents.

El Punt Òmnia Casal Cívic de Tortosa proposa una activitat adreçada als infants i de manera col•laborativa entre el Casal Cívic i Comunitari, Atzavara-Arrels i el Grup Esplai Blanquerna. A través del seu «Passaport lila», reflexionaran al voltant de les discriminacions de gènere i els prejudicis sexistes. Els nens i nenes hauran de circular per 6 activitats diferents cadascuna de les quals els permetrà aconseguir un segell al seu passaport. Les propostes passen per fer cerca de feina o construir un mural comunitari de forma intergeneracional.

Hi ha qui fa dies que també desenvolupa activitats en el marc de la commemoració del 8M. Per exemple, el Punt Òmnia JIS Arrels, de l’Hospitalet de Llobregat, que ha visitat l’exposició «Dones venerades i temudes», al CaixaFòrum de Barcelona. Es tracta d’una mostra que posa en relleu les múltiples cares del poder femení a través de deesses, esperits, dimonis, santes i d’altres figures que han influït i encara influeixen en la vida de les persones.

El còmic és el format escollit pel Punt Òmnia Martí Codolar, a Barcelona, per repassar la vida de vuit dones: Ellen Johnson, Benazir Bhutto, Fátima Bint Muhàmmad, Pepa Colomer i Luque, Sheikh Hasina, Aitana Bonmatí, Maryam Nawaz Sharif i Nawal El Moutawakel. Durant les dues primeres sessions, juntament amb el grup de joves del Centre d'Adults del Carmel, han treballat la cerca d’informació i el guió de la història. Aquesta setmana començaran a dissenyar el còmic!

A El Prat de Llobregat, el Punt Òmnia CPS Francesc Palau convida a tot l’alumnat a assistir a la marxa reivindicativa que es farà als carrers del municipi. També participaran de la lectura del manifest del Dia Internacional de la Dona que es farà a la plaça Catalunya de El Prat.

Al Punt Òmnia del Gornal, a l’Hospitalet de Llobregat, viuran aquest 8M de forma intergeneracional. Els infants faran entrevistes, que han preparat amb l’ajuda d’eines d’intel·ligència artificial, sobre la vida de les dones grans del grup d’estimulació cognitiva, per conèixer aspectes de la seva vida, els seus reptes i dificultats. Estan preparant un photocall per aquestes entrevistes, que aviat podrem veure en línia.

Per la seva part, el Punt Òmnia Casal Cívic Pomar, a Badalona, estan realitzant durant tota la setmana de recerca a Internet que té com a protagonistes dones escriptores que han estat invisibilitzades, especialment en la literatura llatinoamericana. A més, visitaran l’exposició «La voz del hilo» a l’Espai Betúlia Badalona del municipi que recupera la història de la fàbrica Can Casacuberta, la primera empresa de l’estat espanyol en elaborar teixits de llana de senyora i de fantasia a finals dels anys vint del segle passat. Bona part de les persones que hi treballaven eren dones, amb una remuneració molt inferior a la dels homes. Finalment, es desenvoluparà una activitat digital que consisteix a comentar a través de grups de Whatsapp les imatges d’una revista per reflexionar sobre com s’hi representen les dones.

Al Punt Òmnia la Florida, a l’Hospitalet de Llobregat, els infants s’han convertit en reporters per entrevistar a les dones grans del seu barri. A més, en col·laboració amb l’associació Japi, s’estan fent cartes dirigides a dones importants de les vides dels joves migrats.

I al barri barceloní del Raval, el Punt Òmnia Raval – Colectic ha col·laborat amb una activitat conjunta amb altres entitats i organitzacions del territori on hi van participar més de 100 persones! Entre les activitats s’han programat estampacions a mocadors i cartells de lemes feministes creats amb motlles 3D, actuacions musicals, micròfon obert i espai infantil amb contacontes i berenars del món.

Al mateix barri, el Punt Òmnia del Casal d'Infants del Raval organitza una xerrada d'orientació vocacional adreçada a noies joves que estiguin interessades en dirigir la seva trajectòria professional cap al sector de la creació i disseny de videojocs. Aquesta activitat forma part de l'acompanyament s'està fent, des de fa més d'un any, a un grup de noies adolescents.

També aposten per una proposta intercultural i intergeneracional al Punt Òmnia Santa Coloma de Gramenet. Faran una trobada, que quedarà enregistrada en vídeo, de persones grans i migrades on compartiran experiències i vivències.

Al Punt Òmnia CC Sant Vicenç dels Horts-Sant Josep han preparat el Dia Internacional de les Dones durant tot el trimestre. La seva proposta artística és un taller de mandales per donar posar de relleu la interculturalitat. Per fer-ho dones de diferents orígens i cultures han fet recerca a Internet de les mandales i les han colorejat. A més, aquesta setmana, de forma col·lectiva, es desenvoluparà un col·loqui interactiu amb els i les participants de l'Òmnia. També treballaran amb mandales al Punt Òmnia Centre Cultural Gitano La Mina, a Barcelona. Crearan un mandala gegant per la igualtat que s'ubicarà a l'espai públic, conjuntament amb associacions de dones i altres entitats del territori. A més, han participat activament al grup de treball del 8M del barri proposant i gestionant diferents propostes pel programa oficial del Dia Internacional de les Dones.

El Punt Òmnia del Centre Penitenciari de Dones de Barcelona organitza una jornada amb diferents propostes. Destaca la presentació de l'exposició fotogràfica de retrats "Diversitat a la presó de Wad Ras" i una taula rodona, el contingut de la qual s'enregistrarà i es convertirà en un pòdcast. Per tancar el dia hi haurà la projecció d'una pel·lícula i un col·loqui posterior.

Des del Punt Òmnia Espronceda CC Rogelio Roto, a Sabadell, han participat en la creació de l'exposició "Dones Invisibles de la Història", juntament amb el grup de dones de la Vocalia de la Dona d'Espronceda. Per fer-ho han fet recerca d'informació en línia i han dissenyat les làmines que formen part de la mostra, que es podrà veure fins al 30 de març al hall del Casal Cívic i Comunitari Rogelio Soto. A més, han generat un espai de reflexió al voltant de dues preguntes: "Com m'he sentit com a dona al llarg de la meva trajectòria professional?" i "Com a homes, quines discriminacions sobre les dones he viscut al llarg de la meva trajectòria laboral?". Amb els textos resultants, s'organitzarà una exposició al Punt.

Qui aprofita el 8M per fer una estrena és el Punt Òmnia Girona Est! El Dia Internacional de la Dona llançaran el seu primer pòdcast amb una entrevista a una dona i mare que treballa de promotora escolar al barri i que està implicada en molts projectes comunitaris.

També hi haurà activitats per a totes les edats i col·lectius al Punt Òmnia de Sanfeliu- Sant Ildefons, a Cornellà de Llobregat. Taller de cuina, disseny de tríptics, literatura de dones amb el grup de català, mural de frases reivindicatives, retoc d'imatges de dones amb el grup d'infants... A més, tenen previst fer un directori de recursos sobre temes de gènere adreçat a infants i joves.

A Sabadell, al Punt Òmnia Vapor Llonch, també tindran una programació durant dues setmanes que estarà impregnada de temes d'igualtat i feminismes. Al taller de full de càlcul, per exemple, treballaren amb xifres que posin de relleu les desigualtats que pateixen les dones. Al taller d'impressió 3D, es treballarà en el disseny de peces vinculades a diferents col·lectius de dones.

Molt a prop, al Punt Òmnia CC Badia del Vallès es faran dissenys i un poema creats amb intel·ligència artificial i Xat GPT. També hi haurà programa especial de ràdio. La IA també serà un recurs al Punt Òmnia de Torrelles de Llobregat que amb l'activitat "Dones inspiradores" vol que les persones participants investiguin i coneguin dones destacades de diferents àmbits. Després es crearan poemes, textos i imatges que reflecteixin els èxits i la personalitat de les dones escollides i es posaran en comú a través d'un espai compartit per reconèixer i celebrar les dones inspiradores.

 

 

#8MÒmnia
#8M