El 25 de novembre es commemora el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones, una data establerta per l'Assemblea General de les Nacions Unides l'any 1999. La seva elecció ret homenatge a les germanes Mirabal, activistes polítiques de la República Dominicana que van ser assassinades brutalment el 1960 pel règim dictatorial de Rafael Trujillo.
Des de llavors, aquest dia s'ha convertit en un símbol de lluita global contra totes les formes de violència de gènere: des de la violència física, sexual i psicològica fins a les estructures sistèmiques que perpetuen la desigualtat i la discriminació. Com cada any, el punts de la Xarxa Òmnia aprofiten aquesta jornada per visibilitzar aquesta problemàtica i impulsar accions transformadores.
En aquest context, s'organitzen activitats diverses per reflexionar i actuar, posant en relleu la necessitat de continuar avançant en els drets de les dones i la seva protecció davant la violència. Us deixem una petita mostra!
El Punt Òmnia Casal Cívic Cornellà - Fontsanta, a Cornellà de Llobregat, organitza el taller intergeneracional "Crea el teu colofó", on les persones participants podran crear notes breus en forma de reflexió sobre el 25N. L'activitat està organitzada amb la col·laboració del Casal Cívic Cornelà - Fontasanta, Fundesplai i Balldespi i tindrà lloc dimarts 26 de novembre a les 16.30 h.
Des del Punt Òmnia Can Tusell, a Terrassa, proposen l'activitat "La Júlia, a l'escola". Els infants faran un visionat de quatre vídeos que aborden la coeducació i l’equitat de gènere, la construcció de models alternatius de masculinitat i feminitat, les relacions afectives i sexuals saludables i la tolerància zero a la violència masclista i relacions abusives. Després de cada vídeo hi ha un espai de reflexió i debat a través d'una guia dissenyada pel Departament d'Educació. El mateix punt Òmnia també ha desenvolupat un taller sota el títol "Com és la publicitat?", on infants de 5è i 6è de primària han vist diferents anuncis de joguines i han identificat unes variables com colors, veu en off, personatges i música. A partir de la observació reflexionaran sobre a qui va dirigida cada joguina.
A L'Hospitalet de Llobregat, el Punt Òmnia Akwaba organitza un taller de defensa personal per a dones, en col·laboració amb el The Warriors Martial Arts Club. L'activitat, totalment gratuïta, és diumenge dia 24 a les 11:30 h i el seu objectiu és donar a conèixer tècniques concretes per defensar-se davant d'un assetjament o situació de violència física. A la mateixa ciutat, el Punt Òmnia Centre Educatiu Esclat Bellvitge ha identificat red flags, és a dir, senyals d'advertència o indicis de perill situacions de violència que les dones experimenten en el seu dia a dia. Després, s'han transformat aquestes violències en cartells de frases amb el hashtag #AixòÉsViolència que s'han penjat a l'espai per sensibilitzar participants i treballadores del centre on s'ubica el punt.
El Punt Òmnia Itinerant del Tarragonès s'estrena a la Xarxa Òmnia pel 25N amb la proposta "Escape Room: el misteri de la biblioteca de la igualtat". Es tracta d'un joc intergeneracional de proves que aborden temes com la igualtat de gènere, els drets de les dones i la lluita contra la violència masclista. Es faran servir enigmes i dinàmiques participatives per facilitar la reflexió. Serà el 25 de novembre, a partir de les 18 h, a Salomó.
A Tarragona, el Punt Òmnia Casal Cívic Campclar - AV Campclar aposta per la visibilització de la lluita contra les violència masclistes. Per això, el 25 de novembre a les 18 h, s'ha programat un taller de creació d'imatges digitals que recopilaran frases i consignes del moviment feminista. Després, aquestes imatges s'imprimiran i serviran per fer xapes.
El barri barceloní del Raval commemora les dones víctimes de la violència masclista amb un acte d'homenatge, organitzat pel Punt Òmnia Raval - Colectic i la Taula de Dones del Raval. La jornada, que preveu la participació de 200 dones i diversis entitats del territori, inclou un taller d'estampació de boses de tela, una sessió de preguntes i respostes per entendre els diferents tipus de violències masclistes, un taller de xapes feministes i un espai de recopilació d'històries, poemes i narracions. També es farà un minut de silenci en memòria de les dones assassinades. L'acte té lloc el 25N a partir de les 10 h als Jardins Rubió i Lluch.
El Punt Òmnia Centre Esplai Eixida, a Sant Boi Llobregat també ha desenvolupat una activitat de centrada en les imatges amb dues sessions. A la primera, els i les participants han de buscar informació sobre els diferents tipus de violència existents, triar-ne una i crear un eslògan per visibilitzar-la. A la sessió següent, crearan un disseny que inclogui el lema i una imatge seleccionada. Durant el 25N, es compartiran les composicions generades a les xarxes socials.