Lectura de microcontes al Punt Òmnia Pomar de Badalona

18/12/2017 | 08:12

Ja són unes veteranes del Punt Òmnia Casal Cívic Badalona Pomar. Ja són conegudes al barri i són les "alumnes avantatjades" dels tallers que ofereix el Punt any rere any. Però enguany han rebut encara una consideració que va més enllà del barri, del Punt Òmnia i fins i tot de la ciutat de Badalona. Nou usuàries habituals del Punt Òmnia s'han presentat aquest any de la I Jornada Sefora organitzada per la Federació d'Associacions de Veïns d'Habitatge Social de Catalunya (FAVBIC), i una ha estat guardonada amb el premi Sefora en la categoria Les àvies del segle XXI pel seu text curt "Una yaya feliz".

És per aquest motiu que el passat 14 de novembre el Punt Òmnia Casal Cívic Badalona Pomar va organitzar una lectura pública dels microrelats premiats i finalistes d'aquesta jornada. Els relats curts elaborats per les usuàries van ser creats al Punt Òmnia mateix amb un processador de textos i un ordinador. La major part de les participants, de més de 65 anys d'edat, no compten amb formació d'estudis superiors i aquesta experiència per a elles ha estat enriquidora i formativa al mateix temps.

"L'escriptura dels microrelats és una manera de treballar el seu empoderament, perquè parlen d'experiències pròpies i ho fan més enllà de l'àmbit familiar" explica la dinamitzadora del Punt Òmnia Casal Cívic Badalona Pomar, Nelly Villegas. "Fa mesos quan els hi vaig proposar a totes de participar en el concurs de relats de la FAVBIC la major part de les usuàries em va respondre: -Jo, escriure? No 'és lo meu'" recorda Villegas. La dinamitzadora va explicar que aquestes respostes, però, evidenciaven una realitat molt positiva, perquè cap d'elles no va sentenciar el que la Nelly més temia: que no tinguéssin res a dir.

Històries sobre la infància, sobre moments de violència puntuals que van marcar les seves vides, sobre amor, emocions i sentiments, sobre la fam i la pobresa, sobre les drogues al barri, sobre trasllats i sobre pares, mares i fills i filles. Tots els microrelats han suposat petites finestres a la història personal de cadascuna de les usuàries, que al seu torn han servit com a pinzellada que afegeix valora a la història comuna del barri de Pomar.

La jornada de lectura de microcontes va concloure amb la participació de set usuàries que van poder compartir els seus textos amb el públic assistent. Podeu consultar un àlbum d'imatges de la jornada seguidament:

Lectura de microrelats