Diversos Punts de la Xarxa Òmnia són centres col·laboradors de l'acreditació digital ACTIC. Què vol dir això? Doncs que les persones que vulguin realitzar una prova per acreditar-se poden acudir a aquests Punts a fer l'examen. Sempre en els dies i horari establerts. Els centres col·laboradors han de proporcionar els recursos materials (instal·lacions i mitjans tecnològics) i humans per garantir que la prova d’avaluació de l’ACTIC es fa en les condicions necessàries. També ofereixen informació sobre l'ACTIC. Hi ha més de 350 centres distribuïts per tot Catalunya.
El 13 de març de 2020 es van suspendre totes les proves d’avaluació de l'ACTIC que hi havia programades. Alguns centres col·laboradors van poder reactivar-los a mitjans del mes de maig. En el cas dels Punts Òmnia, alguns van començar a obrir l'espai per fer les proves l'última quinzena de juny i alguns altres comencen a fer-ho ara, el mes de juliol. Encara hi ha alguns que no han reactivat aquest servei.
Els Punts Òmnia on la ciutadania pot examinar-se de l'ACTIC durant el juliol són:
-
Punt Òmnia Seu Consell Comarcal de la Segarra
-
Punt Òmnia Sant Antoni
-
Punt Òmnia Tria
-
Punt Òmnia Vapor Llonch
-
Punt Òmnia Santa Coloma de Cervelló
-
Punt Òmnia Club Esplai Pubilla Cases - Can Vidalet
-
Punt Òmnia Hotel d'Entitats Hospitalet de Llobregat - Sanfeliu - Club Infantil i Juvenil Sanfeliu - Sant Ildefons
-
Punt Òmnia Martí Codolar
Arran de la crisi de la Covid-19 sembla que ha crescut l'interès de la ciutadania per acreditar-se en l'ACTIC. Almenys els Punts Òmnia estan tenint força demanda. És el cas del Punt Òmnia de Santa Coloma de Cervelló, que ha hagut de derivar persones a altres Punts Òmnia, com ara, el Punt Òmnia Sanfeliu-Sant Ildefons, que s'ha estrenat com a centre col·laborador a principis de juliol i ja hi han fet l'examen unes quantes persones.
Què és l'ACTIC?
La sigla ACTIC correspon a la denominació 'acreditació de competències en tecnologies de la informació i la comunicació. És la certificació acreditativa de la competència digital, entesa com la combinació de coneixements, habilitats i actituds en l’àmbit de les TIC.
L’ACTIC permet a qualsevol persona de més de 16 anys demostrar les seves competències en TIC mitjançant una prova per ordinador que s’avalua automàticament. La prova és telemàtica i s’ha de fer en un centre col·laborador reconegut per la Generalitat de Catalunya, el qual garanteix que es fa en les condicions adequades.
L'acreditació compta amb tres nivells:
-
Nivell 1 – Certificat bàsic
-
Nivell 2 – Certificat mitjà
-
Nivell 3 – Certificat avançat
Com esdevenir centre col·laborador?
Per poder ser centre examinador de l'ACTIC cal complir amb uns requisits i presentar la sol·licitud. Abans de fer la sol·licitud s'ha de preparar una memòria, que s'haurà d'adjuntar en el moment d'omplir el formulari. Haurà d'incloure informació sobre la ubicació del centre, les seves instal·lacions, els recursos humans i materials que es destinaran a l'ACTIC, l'horari en què s'oferirà l'espai per a examinar-s'hi, etc.
En aquest article de la Xarxa Punt TIC s'expliquen tots els passos que cal fer per ser centre col·laborador.