L'hort de l'Esclat: col·laboració entre infants i gent gran al Punt Òmnia Esclat de L'Hospitalet de Llobregat

12/12/2016 | 13:12

Al Punt Òmnia Centre Esclat de Bellvitge de l'Hospitalet de Llobregat molts grups d'usuaris han participat al llarg de tot el curs en un projecte: l'hort de l'Esclat. Aquest projecte, dinamitzat a l’entorn d’un hort urbà, ha servit de centre d'interès per a diversos tallers del Punt.

L'hort s'ha pogut crear i mantenir gràcies a la col·laboració amb l'entitat, que ha cedit un tros de pati perquè els usuaris puguin treballar-hi. Aquest projecte també s'ha dut a terme gràcies als nens i nenes del centre obert de l'Esclat, que han contribuït en el reg de les plantes.

L'hort de l'Esclat ha estat el protagonista, doncs, d'un autèntic projecte intergeneracional en què els participants del Punt Òmnia han traspassat els seus coneixements als petits i aquests han adquirit la responsabilitat de cuidar l'hort setmanalment.

El Punt Òmnia Esclat també s'ha enriquit dinamitzant un tema tan ampli com és la gestió d'un hort: alguns principiants han après a cercar a la xarxa informació relacionada, mentre que d'altres han descobert els usos d'un programa de presentacions o vídeos; inclús han après a retocar fotografies o muntar collages.

En aquesta iniciativa el Punt Òmnia ha pogut comptar amb un grup d'usuaris motor, que ha fet el projecte físic. L'hort ha implicat haver de cercar idees i opcions, materials, preus, fer llistats amb els programes, classificar les fotografies, compartir opinions i trobar solucions al problemes que han anat sorgint. El nivell d'implicació ha estat molt alt, fins al punt que els mateixos participants usuaris han portat material reciclat per poder fer l'estructura de les taules de cultiu.

El fet que els adults treballessin en un projecte que sabien que compartirien amb nens ha ressaltat la seva part més amable i solidària; sempre eren conscients que el que feien (presentacions, fotografies, etc.) ho veurien i ho farien servir els infants.

Segons els organitzadors del Punt, l'emotivitat va tocar sostre el dia en què els dos projectes –el dels adults i el dels nens– es van trobar. Els grans explicaven als petits un munt de coses sobre les hortalisses i els van ajudar a plantar planters d'enciams i tomàquets. 

A més, els infants del centre obert van fer decoracions per a l'hort i espantalls amb CD reciclats en els tallers d'art. Passats uns mesos, a final de curs, ells mateixos van poder gaudir d'una amanida molt especial.

Ara que ja tenim les taules de cultiu de l'hort, de ben segur que l'any que ve plantarem més hortalisses i aprofitarem el pont que s'ha creat entre el centre obert i el Punt Òmnia perquè els petits demanin informació o ajuda als grans i així les hortalisses creixin ben esplèndides.

Podeu consultar més informació al blog que fan els usuaris del Punt: hi ha un vídeo de fotografies que ha creat un dels participants.