Més de 1.000 persones utilitzen el Punt Òmnia Casa del Mar de Vilanova i la Geltrú durant el darrer any

Aula del Punt Òmnia Casa del Mar de Vilanova i la Geltrú, amb diverses taules blanques disposades en forma de U i equipades amb ordinadors de sobretaula, teclats i ratolins. Hi ha cadires blaves, una pissarra blanca, una porta amb cartell, un penja-robes i una prestatgeria amb carpetes.

El Punt Òmnia Casa del Mar de Vilanova i la Geltrú consolida la seva funció com a espai de referència per a l'aprenentatge digital, la cohesió social i l'apoderament personal. Durant el 2024, un total de 1.003 persones han participat en les activitats pròpies del programa, que té com a objectiu principal combatre l'exclusió social i afavorir la igualtat d'oportunitats en l'accés i ús de les tecnologies.

Aquest any, el projecte ha fet un pas més enllà en la seva proposta pedagògica, posant el focus en les TRIC (Tecnologies de la Relació, la Informació i la Comunicació), que incorporen el component humà i relacional a l'ús de la tecnologia. Aquesta mirada permet generar vincles, fomentar la participació comunitària i afavorir la inclusió, especialment entre persones en situació de vulnerabilitat.

Amb una mitjana d'edat de 56 anys i representació de persones procedents de 30 països diferents, el Punt Òmnia ha estat un espai divers i inclusiu, on el 65 % dels participants han estat dones. S'han programat 37 activitats d'aprenentatge i s'ha impulsat la col·laboració amb serveis del territori, com el Servei de Rehabilitació Comunitària del Garraf, amb qui s'ha dissenyat una activitat d'iniciació digital per a persones amb problemes de salut mental.

Un dels serveis més valorats ha estat el de suport a tràmits digitals, que ha atès 407 persones i ha gestionat 511 tràmits en línia, amb un índex de resolució positiva del 98%. Tràmits com l'Ingrés Mínim Vital, la Renda Garantida de Ciutadania o la gestió de certificats digitals han estat els més sol·licitats.

També han destacat els cursos d'alfabetització digital i ocupabilitat, en col·laboració amb el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), i el Consultori TIC, espai d'atenció personalitzada que ha ajudat a consolidar els aprenentatges i millorar l'autonomia digital dels participants.

En aquest context d'èxit i consolidació, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha expressat la voluntat de dotar el servei del Punt Òmnia d'una estructura pròpia, amb personal en plantilla municipal. Aquest procés de reorganització es durà a terme durant els pròxims mesos. Per aquest motiu, de manera excepcional, el servei no prestarà activitats durant el mes de juliol. La reobertura està prevista per al 15 de setembre, amb l'objectiu de continuar i reforçar la tasca comunitària i inclusiva que caracteritza aquest espai.

Amb el finançament de la Generalitat de Catalunya i la gestió de l'IMET, el Punt Òmnia es confirma com un motor de transformació social al barri de Baix a Mar i a tota la ciutat. Més que un espai per aprendre tecnologia, és una porta oberta a la connexió, l'acollida i el desenvolupament personal i comunitari.

Font original: Ajuntament de Vilanova i la Geltrú