Més de 150 persones celebren els 25 anys de la Xarxa Òmnia a la Jornada de la Internet Social

28/10/2024 | 13:10

Un total de 150 persones es van trobar – de forma presencial i a través de streaming – el passat 24 d'octubre al Campus Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra, a Barcelona, en el marc de la “Jornada de la Internet Social: 25 anys d'inclusió digital a la Xarxa Òmnia”. La trobada, organitzada conjuntament per la Xarxa Òmnia i la Xarxa Punt TIC, va servir com un espai de reflexió i d'intercanvi d'idees entre persones dinamitzadores, entitats gestores i administració pública. A més, va ser l'ocasió perfecta per celebrar el 25è aniversari del programa Òmnia, que des de 1999 treball per la inclusió social i digital de la ciutadania i, en especial, dels col·lectius més vulnerables.

La directora general de Societat Digital, Sara Ruiz Peralta, va obrir la benvinguda institucional compartint la seva admiració pels 25 anys d'Òmnia, que va atribuir a la seva capacitat de “mirada de barri i escolta activa a les necessitats de la gent, que sovint va més enllà de les TIC”. Peralta va anunciar la posada en marxa del programa Més digital que té per objectiu formar més de 90.000 persones contra la bretxa digital. Peralta va assegurar que “reduir la bretxa digital no és un objectiu sinó una obligació” per construir una “societat digital inclusiva, democràtica i equitativa”.

A continuació, el subdirector general de Cooperació i Voluntariat, Marc Viñas, va assegurar que l'aniversari del programa és una oportunitat per reconèixer el valor de cadascun dels punts Òmnia i explicar que “el que estem fent i movent val molt la pena”. Viñas va remarcar que l'adaptabilitat i transversalitat del programa l'han fet perdurar en el temps i va destacar que “des del punt de vista social, Òmnia continua perquè és rellevant, tant per la problemàtica social que vol atendre com per la solució que aporta”.

Ètica, robòtica i intel·ligència artificial

La matemàtica, escriptora i experta en ètica a la robòtica i la IA, Carme Torras, va protagonitzar la xerrada inaugural reflexionant al voltant de l'ètica aplicada al camp d'aquestes dues noves tecnologies. Es tracta d'una disciplina que estudia les implicacions positives i negatives de la robòtica i la intel·ligència artificial tant per als individus com per a la societat.

Torra va compartir diversos exemples i projectes sobre com aquestes tecnologies poden millorar els serveis públics i socials per ser “més eficients en la gestió dels processos i activitats” i fer front a nous reptes.

També va repassar algunes de les directrius i normatives sobre la qüestió que han de garantir directrius com “la privadesa i govern de dades, la transparència, la diversitat i no discriminació, el benestar ambiental i social i la responsabilitat”, entre d'altres.

Intercanvi d'idees i experiències

La Jornada de la Internet Social també va servir per posar en valor i compartir experiències i bones pràctiques que els i les dinamitzadores estan desenvolupant al territori. Aquest espai d'intercanvi buscava poder inspirar a altres companys i companyes i explorar la replicabilitat de certes experiències i dinàmiques.

A la taula rodona d'Acció Comunitària vam poder conèixer, d'una banda, tres pràctiques per treballar la inclusió sociodigital des de l'acció comunitària i, de l'altra, quina és l'estratègia que està desenvolupant la DGACC en aquesta línia. Hi van participar el Punt Òmnia de Santa Coloma de Gramenet, el Punt Òmnia Girona Est i el Punt TIC La Florida - Les Planes, que van compartir reflexions sobre la transformació digital i metodologies d'acompanyament a la població més vulnerable per lluitar contra les bretxes sociodigitals.

241024jdisomnia_103.jpg

La taula rodona d'Innovació Social Digital va servir per apropar-nos tres pràctiques d'innovació social digital al Punt Òmnia Itinerant Tarragonès, el Punt Òmnia Vallsgenera i l'entitat gestora Andròmines, a més de conèixer l'estratègia de la DGSED emmarcada amb la formació d'agents d'innovació social digital. Durant l'espai es van compartir diferents estratègies i models de treballar la quàdruple hèlix per la innovació social digital, formada per l'empresa, les universitats i centres de coneixement, la ciutadania i l'administració pública.

L'espai de Perspectiva de gènere i interseccionalitat va comptar amb dues experiències. El Punt TIC Smartcentre de Santa Bàrbara va compartir el seu projecte de Necesser TIC, una bosseta pensada perquè les dones la duguin a bosses i motxilles i que conté diversitat material tecnològic. El seu objectiu és trencar contra els estereotips de gènere i demostrar, que les dones també tenen interessos i coneixement per les tecnologies. Per la seva banda, el Punt Òmnia CPS Francesc Palau de el Prat de Llobregat va explicar el seu espai de cures que ofereix un curs d'atenció a persones dependents, un espai d'intercanvi entre cuidadores, un curs de cuina saludable per l'alimentació de persones grans, formació en cures a famílies cuidadores i capacitació tecnològica per les persones cuidadores.

L'espai de Bretxes digitals va comptar amb la participació del Punt TIC Bibioteca Roca Umbert de Granollers i al Punt Òmnia Fundació Barberà Promoció de Barberà del Vallès. Els primers van explicar la seva experiència de democratització de les TIC des d'una biblioteca pública, amb activitats que inclouen acompanyament a tràmits digitals o itineraris formatius. Durant el 2023 van realitzar més de 1.000 atencions a la ciutadania. Els segons van compartir el seu projecte de preparació del curs Actic Bàsic per a l'alumnat i el suport a tràmits per a famílies facilitant la matriculació a cicles formatius de grau mitjà.

També es va generar un espai d'intercanvi respecte a la Fabricació digital, que van protagonitzar el Punt TIC Centre Cívic Vista Alegre OnLab de Castelldefels i el Punt Òmnia Fundació Ciutat de Viladecans. OnLab és un nou espai de fabricació digital que neix amb l'objectiu de promoure la cultura maker, fomentar el talent digital i les vocacions tecnològiques i millorar les pimes i empreses. Realitzen diversos tallers i activitats i admeten que cal fer molta pedagogia perquè la ciutadania entengui quin és el servei que ofereixen. Per la seva banda, des de Viladecans, van explicar dues de les seves experiències: una d'elles la fabricació de pantalles protectores durant la pandèmia o la creació de fundes d'ulleres reaprofitant banderoles d'esdeveniments de la ciutat.

L'acompanyament de les famílies a l'accés i ús de pantalles i dispositius mòbils d'infants i adolescents va centrar l'espai Famílies TIC. El Punt Òmnia Camins Fundació de Barcelona va relatar el seu projecte d'acompanyament digital a mares, amb l'objectiu de millorar la seva comunicació amb les escoles, poder realitzar tràmits necessaris en el seu dia a dia, comprendre la societat d'acollida, generar xarxes de suport i capacitar-les per poder fer un bon acompanyament escolar dels seus fills i filles. Per la seva banda, el Punt Òmnia AV Bachs Bufalà de Badalona ha trobat en els jocs de rols una manera d'abordar els problemes i necessitats d'infants i joves amb el seu lleure; així com oferir alternatives a les famílies i tutors/es que sovint no saben com, quan i quins videojocs són recomanables per als infants i adolescents.

Humor i intranet per tancar la jornada

La Jornada de la Internet Social va tancar amb molts riures i diversió. Improshow Barcelona va oferir un espectacle d'humor interactiu i improvisat que es nodria de les aportacions en directe de les persones assistents.

241024jdisomnia_125.jpg

Així es van fer moltes picades d'ullet a situacions quotidianes de la Xarxa Òmnia relacionades amb el material tecnològic, el funcionament de la Intranet o les dinàmiques amb les participants dels punts.

Després del show, la secretària d'Afers Socials i Famílies, Carolina Homar, va tancar la jornada posant el focus en què el programa Òmnia “ha ajudat al fet que la bretxa digital no es faci més gran, estant al territori amb les persones i fent xarxa comunitària”. A més, amb una mirada al futur del programa es va comprometre a seguir actualitzant el material tecnològic i a la millora de les condicions laborals de les persones dinamitzadores. “Sense professionals de primer nivell, no podem oferir serveis de primer nivell”, va concloure.

 

Aquí pots veure l'àlbum complet de la jornada.