Nou traductor automàtic anglès-català de Softcatalà

19/08/2020 | 17:08
Il·lustració on es pot llegir 'Hola, bon dia!' i la seva traducció a l'anglès: 'Hello, good morning'.

Softcatalà és una associació sense ànim de lucre que treballa per fomentar l'ús del català en la informàtica, Internet i les tecnologies. Ofereix a la ciutadania diverses eines lingüístiques i tradueix al català diferent programari, principalment de llicència lliure.

Aquesta plataforma ja comptava amb un traductor automàtic anglès-català i català-anglès, però ara han presentat un de nou. La novetat és que està basat en tecnologia de xarxes neuronals

Les xarxes neuronals són una tecnologia d’aprenentatge automàtic en què, amb un corpus lingüístic suficientment extens, s’entrenen models que aprenen de manera autònoma a fer tasques específiques. És a dir, la màquina rep milions d’exemples de frases en anglès amb la seva correspondència en català i a partir d'aquí dedueix 'com funciona' la relació entre llengües i crea un model. Fins al moment, tots els serveis que existien de traducció català a anglès amb tecnologies neuronals eren de pagament.

Des de Softcatalà expliquen que el traductor neuronal té dos avantatges respecte al traductor clàssic, que funciona a partir de regles predefinides: primer, una millor qualitat en les traduccions amb diferents textos que han provat; segon, permet la traducció de fitxers grans que després es poden enviar per correu electrònic. Ara com ara, totes dues eines estaran disponibles.

El traductor neuronal estarà en fase de proves durant uns mesos, en què Softcatalà recollirà els comentaris dels usuaris i usuàries per continuar millorant-lo.

Softcatalà
eines lingüístiques
traductor
traductor neuronal
La nova eina es basa en la tecnologia de xarxes neuronals i és una alternativa al traductor que ja tenia Softcatalà.