Passa’m memòria: taller intergeneracional al Punt Òmnia PES La Mina

Amb l’arribada del tercer trimestre del curs escolar, el Punt Òmnia PES La Mina ha organitzat una nova edició del taller intergeneracional Passa’m memòria. Aquest és el tercer any que el Punt du a terme aquesta proposta on participen els alumnes de 4t d’ESO de l’institut d’ensenyament secundari Manuel Vázquez Montalbán, i de 8 a 10 persones grans provinents del Servei de Dinamització de la Gent Gran de l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs.

El taller Passa’m memòria es fa al Punt Òmnia PES La Mina - Salesians Sant Jordi, i té com a objectiu l’intercanvi socioeducatiu entre joves i gent gran de la ciutat. D’aquesta manera, l’Ajuntament de Sant Adrià fa el seguiment de l’alumnat, a través de la Regidoria d’Educació, i coordina el treball amb els avis i àvies a través del Servei del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

Un any més, aquest taller està sent una experiència de treball intergeneracional molt emotiva, per als alumnes, la gent gran i tots els professionals implicats. La gent gran comparteix la seva realitat, les seves inquietuds, els seus records i memòries, i els joves els acompanyen en la creació de materials i gestió de documents, per poder acabar editant un dossier amb les històries de vida de cada persona.

Es faran vuit sessions en total i en cadascuna es treballarà a partir de diferents dinàmiques: a partir d’objectes personals, de jocs tradicionals, de passejades pel barri, etc.

L’IES, amb la col·laboració de la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, desenvolupa el projecte Implic’art amb els nois i noies de quart d’ESO amb dificultats d’aprenentatge. Aquesta és una mostra de noves metodologies d’ensenyament en cooperació amb l’entorn.

El projecte inclou, a més a més de l’intercanvi amb la gent gran, estades en empreses que l’alumnat realitza durant el primer i segon trimestre del curs escolar, i estades en entitats socials del municipi. Amb tot plegat, els alumnes realitzen un taller de teatre social amb ImpactaT Teatre.

Les entitats socials que col·laboren en el projecte són: Plataforma d’Educació Social La Mina - Salesians Sant Jordi (en endavant PES La Mina - SSJ), A. J. Barnabitas, Aldeas Infantiles, Centre Obert Les Fades i Casal dels Infants. Aquestes entitats treballen amb infants amb necessitats socioeconòmiques del municipi i acullen, a les tardes, un o dos alumnes d’aquest grup de 4t d’ESO i també imparteixen un conjunt de sessions teoricopràctiques sobre habilitats socials, personals i de voluntariat.

Podeu veure un vídeo de l’edició Passa’m memòria de l’any anterior:

En aquesta proposta hi participen alumnes de 4t d’ESO de l’IES Manuel Vázquez Montalbán i persones grans del Servei de Dinamització de la Gent Gran.