Pla de xoc contra la bretxa digital: 22,7M€ per formar a més de 90.000 persones

15/04/2024 | 13:04
El Govern impulsa el pla de xoc contra la bretxa digital

El Govern, a través de la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball, destina un total de 22’7 milions d’euros al programa formatiu Mes Digitals amb l’objectiu de lluitar contra la bretxa digital i promoure la igualtat en aquest àmbit. El programa Més Digitals contempla l’organització de 9.031 cursos que s’impartiran arreu de Catalunya amb la finalitat d’ajudar a la ciutadania catalana a assolir competències bàsiques en l’àmbit digital i alhora millorar la seva qualitat de vida mitjançant l'ús de les tecnologies de forma segura. L’objectiu és formar més de 90.295 persones abans del 2026.

El Govern realitzarà aquest mes de maig una prova pilot del programa, amb l’objectiu que a finals d’aquest any s’obrin les inscripcions generals als cursos, que seran gratuïts, presencials i dirigits principalment a persones majors de 60 anys i d’altres col·lectius en situacions de vulnerabilitat.

Més Digitals, focalitzat en la gent gran

A Catalunya hi ha més de 2 milions de persones majors de 60 anys, i les persones grans són un dels col·lectius més afectats pel risc d’exclusió digital, tal i com s’extreu de l’estudi que va impulsar i presentar l’any passat la Secretaria de Polítiques Digitals sobre la bretxa digital a Catalunya. Un informe que va promoure amb la finalitat d’avaluar l’impacte de la bretxa digital, detectar les necessitats actuals i dur a terme les actuacions més adients per a reduir-la. En aquest sentit l’estudi identifica els principals factors de discriminació digital a tres nivells: accés (dificultats per poder accedir a la tecnologia o als mitjans que possibiliten ser digital); ús (no utilització de la tecnologia i la xarxa per realitzar certes activitats); i coneixement (manca de capacitats i competències en tecnologia, xarxa i eines digitals); i apunta que respecte l'ús d’internet i el seu coneixement, l’edat genera una bretxa digital: a més edat, menys ús i menys coneixement, especialment a partir dels 65 anys.

És per això, que el programa Més Digitals, que es focalitza en els nivells de discriminació d’us i de coneixement, prioritza formar abans del 2026 a unes 80.000 persones d’aquesta franja d’edat, el que significa un 4% del total del col·lectiu. D’altra banda, el programa també s’orienta a persones que es trobin en situació de vulnerabilitat, ja sigui membres de famílies amb fills en edat escolar i en risc d’exclusió, persones amb diversitat funcional, o amb baix nivell d’estudis i de difícil ocupabilitat, entre d’altres (mínim 10.000 persones).

Cursos gratuïts, presencials i distribuïts arreu del territori

El Govern impulsarà 9.031 cursos de formació presencial, d’unes 15 hores de durada en total i en grups reduïts. El cursos seran gratuïts per a la ciutadania i l’objectiu és arribar arreu del territori català. Principalment tindran lloc a capitals de comarca i municipis de més de 20.000 habitants.

3 Itineraris diferents segons els coneixements digitals previs

Els cursos oferiran 3 itineraris formatius diferents que s’adapten als coneixements digitals previs de cadascuna de les persones que hi participin: Descobrim el món digital, Ens movem pel món digital, i Ens endinsem en el món digital. Un cop finalitzada la formació és lliurarà un certificat acreditatiu de participació i nivell d’assoliment dels objectius.

Prova pilot aquest mes de maig

Per tal de garantir la qualitat i els bons resultats amb el col·lectiu destinatari, el Govern realitzarà una prova pilot del programa aquest mes de maig. En concret, està previst que se celebrin 5 cursos pilots, a Barcelona (2), Lliça d’Amunt, Canovelles i Parets del Vallès. El material formatiu del programa ja s’està utilitzant als Centres de Capacitació Digital de la Generalitat, formada per instituts de formació professional i escoles d’adults d’arreu de Catalunya.

L’obertura general d’inscripcions als cursos està prevista per a finals d’aquest any, i es podrà fer a través del web http://mesdigitals.gencat.cat/, del servei telefònic 012 i en punts informatius específics distribuïts arreu del territori. Així mateix, el Govern impulsarà els propers mesos una campanya de difusió en diversos formats per tal de poder donar a conèixer el programa Més Digitals a la ciutadania.

Actualment ja es pot sol·licitar informació al web de la Secretaria de Polítiques Digitals d’Empresa i Treball: https://politiquesdigitals.gencat.cat/ca/ciutadania/pla-de-xoc-contra-la-bretxa-digital

Més informació