Plum Fest, el festival de cinema infantil promogut pel Punt Òmnia Casal dels Infants del Raval - Espai Tecnològic

El passat 1 de juny va donar el tret de sortida la primera edició del Plum Fest, el primer festival de cinema infantil promogut per un Punt Òmnia, concretament el Punt Òmnia Casal dels Infants del Raval - Espai Tecnològic. Des de les 17.50 hores i fins a les 19 hores, el Casal de Barri Folch i Torres al Raval va acollir una quinzena de projeccions d’uns 150 nens i nenes que van participar en aquesta iniciativa TIC i comunitària per a infants del Raval. Però, què és el Plum Fest?

Aquesta iniciativa multimèdia va sorgir del Punt Òmnia Casal dels Infants del Raval - Espai Tecnològic, després que el dinamitzador, Marc Pasqual, detectés una demanda no coberta. Així com els joves de més de 12 anys podien fer curtmetratges i participar en el BCN Zoom —un festival de films de joves—, o en altres convocatòries, les cintes creades pels infants quedaven fora de concurs, i una bona pila de nens i nenes no gaudien d’aquestes activitats comunitàries.

És per això que el Punt Òmnia va organitzar i promoure aquesta iniciativa per fer participar els i les usuàries del Casal dels Infants del Raval de menys de 12 anys. El Plum Fest es va concebre com un punt de trobada entre entitats infantils del barri del Raval que volen treballar temàtiques socials a través de l’ús d’eines multimèdia i audiovisuals. Coorganitzat de manera transversal per un conjunt d’entitats del barri (Punt Òmnia Casal dels Infants del Raval - Espai Tecnològic, AEI Raval, Fundació Social, Casal Infantil Drassanes) i amb un petit jurat —sense guanyadors, però sí amb obsequis— el Plum Fest d’aquest 2018 ha projectat curtmetratges sobre l’assetjament entre iguals, sobre salut mental (tractant un cas real d’una familiar malalta), sobre drets dels infants i, fins i tot, una cinta sobre els animals de companyia.

Per la seva banda, els 150 participants d’aquesta macroiniciativa han pogut implicar-se en un projecte transversal i comunitari i tractar temàtiques socials a través de l’ús de càmeres de vídeo, maquinari audiovisual i programari d’edició de vídeo. Els infants participants han hagut de treballar molt per presentar-se al Plum Fest: han creat una història de manera conjunta, han hagut de fer el guió literari i tècnic, han fet d’actors i actrius, han hagut de gravar i posteriorment tractar aquestes imatges en una fase de postproducció.

El Punt Òmnia Casal dels Infants del Raval - Espai Tecnològic i la resta d’entitats organitzadores del Plum Fest han decidit tornar a celebrar un Plum Fest 2019 ampliant la convocatòria a tot Catalunya, per tal que els nens i nenes de tot el territori puguin participar en aquest festival audiovisual. Podeu veure els films que han participat en aquesta edició del Plum Fest:

La iniciativa està coorganitzada i participada per tres entitats més.