Podcast Sense Cita prèvia PO Gramenet: Entrevistem l’escriptora Marta Vallverdú i Borràs, guanyadora del premi de la Crítica Serra d’Or de Recerca en Humanitats

A la secció del Podcats del Punt Òmnia de Santa Coloma de Gramenet ("Sense cita prèvia") hem tingut el plaer de poder entrevistar l’exprofessora i Catedràtica d’educació secundària de l’institut La Llauna de Badalona, i doctora en filologia catalana, Marta Vallverdú i Borràs, a propòsit del premi rebut pel seu llibre “Seixantisme”: L’esclat cultural català als anys 60 (Avenç).

Marta Vallverdú ha estat guardonada amb el premi de la Crítica Serra d’Or de Recerca en Humanitats. Ens explicava la seva reacció a aquest guardó: “Primer, he sentit molta alegria per què la cultura, actualment, no està recompensada, i el fet que persones prestigioses reconeguin la meva feina m’ha fet molt feliç”.

Però, en què consisteix la seva obra?

Seixantisme és un estudi molt documentat, amb bibliografia i un nombre considerable d’entrevistes amb els protagonistes, sobre el moviment general plural i de molta vitalitat de la cultura catalana dels anys 60. “Vaig estudiar la cultura catalana dels anys 60 per capítols. Cada un dels meus articles publicats a l’Avenç era un tema. Per exemple, les escoles catalanes o la nova cançó, la immigració... I això m’ha portat 13 anys per què jo era professora. Ho feia en el meu temps lliure. Quan vaig acabar, vaig poder entendre la relació que hi havia entre tots els temes i en vaig fer un estudi que està al principi del llibre i al final hi ha la cronologia. Però no vaig entendre tota la relació fins que no vaig arribar al final”, ens ha comentat.

La Marta sempre ha sentit passió per la investigació: “He estat professora, però sempre m’ha agradat investigar. I ho he fet en el meu temps lliure, sobre pedagogia, literatura (la meva especialitat) i sobre investigació cultural, fruit d’aquest meu últim llibre”.

I a qui s’adreça aquesta obra?

Ella mateixa ens ho explica: “Va dirigit a persones molt diverses: he intentat que el to fos divulgatiu, no és un to pesat, intenta ser àgil, per tant, s’adreça a totes les persones interessades per la cultura. Es poden trobar temes de gent jove, sobre música, art, aspectes socials... per poder entendre com era Catalunya i els Països Catalans fa 60 anys”.