Una vintena de tècnics i tècniques dels quatre programes (Òmnia, Aprendre a aprendre, PDC i Pla Integral del Poble Gitano) han participat a la primera sessió de la Jornades de Formació Comunitària per a la Demarcació de Lleida i l'Alt Pirineu.
La responsable de la Secretaria d’Acció Ciutadana a Lleida ha estat l’encarregada d’obrir la sessió i donar la benvinguda als participants. A continuació, s’ha donat pas a la periodista Viviana Guillén que ha ofert la ponència “Les comunitats territorials avui: eines per conèixer-les”. El contingut s’ha centrat en explotar nous mètodes de treball que permetin una visió i una projecció més moderna dels programes. Segons Guillén, s’ha d’intentar equiparar els programes i els seus resultats als nivell de Suècia i Canadà. També ha apuntat que per aconseguir els objectius marcats cal tenir en compte la diversitat de la realitat que ens envolta a través de factors com la classe social, el gènere, l’edat o la ideologia.
Després de la pausa, s’han presentat els quatre programes de la SAC. Per part del Pla Integral del Poble Gitano, hem pogut sentir la Manuela Fernández que ha donat una visió global de les principals línies d’actuació del projecte. La Isabel Vázquez ha fet el mateix amb el projecte d’inserció socio-laboral Aprendre a Aprendre. A continuació, hem pogut sentir la Pilar Vilajoana del PDC de la Segarra que treballa amb gent gran en un context rural. Per últim, el dinamitzador Edu Vendrell ha explicat la seva experiència al capdavant del Punt Òmnia del Casc Antic de Lleida.
Totes les presentacions han anat acompanyades de la projecció d’un vídeo que resumia, de forma breu, el contingut i evolució dels programes. Per finalitzar la sessió, la Noemí Espinosa i el Maurici Jaumandreu, de l’Oficina de Dinamització Comunitària de la Xarxa Òmnia, han presentat la plataforma comunitària on es treballaran els continguts de les sessions formatives arreu del territori. Ambdós han ensenyat als assistents com enregistrar-se a la comunitat i aprofitar les seves eines, alhora que aportar nous continguts. La propera sessió per als tècnics de Lleida i l’Alt Pirineu està prevista per mitjans del mes de maig.
Fonts: