'Réquiem por el sueño americano' documental sobre la democràcia

04/09/2018 | 09:09

Basat en un article publicat pel filòsof, activista i politòleg Noam Chomsky el 2017, el documental 'Réquiem por el sueño americano' analitza el sistema polític dels Estats Units, fent esment a les campanyes mediàtiques, la indústria de l'entreteniment i els impediments econòmics de les classes treballadores, que juguen el paper de mantenir la població en un estat de distracció.

El vídeo parteix d'una gran sentència: el gran mantra dels Estats Units, el conegut 'somni americà' que explica que una persona que neix pobra pot acabar tenint béns en abundància, s'ha evaporat. A partir d'aquesta realitat, Chomsky explica el resultat dels seus estudis sobre la democràcia als EUA, realitzats en un períde de quatre anys i que analitzen les polítiques i accions que han conduit de l'ideal de democràcia nordamericana a la desigualtat actual.

Chomsky sentencia que el sistema polític sencer, des de les elits econòmiques fins a l'estructura del sistema constitucional i jurídic, estan organitzats per a evitar i per a negar la democràcia per una simple raó: els més rics temen la democràcia perquè batallen per mantenir la població en estat de pobresa, sense capacitat d'autoorganització que faci revertir el sistema en alguna estructura més equilibrada i en una repartició de béns i una igualtat real que els faci perdre diners i poder.

Podeu veure la pel·lícula documental clicant en aquest enllaç.

El documental està basat en article del politòleg del MIT Noam Chomsky, que ha culminat en un vídeo i la publicació d'un llibre que du el mateix nom.