Sabors que uneixen: la cuina tradicional de Vespella pren forma en un receptari col·lectiu

Des de fa mesos, Vespella de Gaià viu un projecte col·lectiu que uneix gastronomia, memòria i tecnologia: el receptari "Pels fogons de Vespella". Aquesta iniciativa ha estat impulsada des del Punt Òmnia Itinerant del Tarragonès amb la participació activa de la gent gran del municipi, que s’ha reunit cada dimarts per compartir receptes, tastar-les i aprendre eines digitals mentre donaven forma a un llibre de cuina que recull el sabor i la història de la comunitat.

Les trobades han esdevingut molt més que un espai de cuina: han servit per enfortir vincles, afavorir la transmissió de coneixements entre generacions i reivindicar el patrimoni culinari local. Durant aquest temps, el grup ha treballat col·lectivament per convertir una col·lecció de receptes familiars en un receptari cuidat i visualment atractiu.

Coincidint amb la Diada de Sant Jordi, el passat 23 d’abril es va fer la presentació pública del receptari a la paradeta organitzada per l’AFA de l’escola del municipi. L’acte va tenir una gran acollida i va despertar l’interès de veïns i les veïnes i famílies, que van poder conèixer el projecte, fullejar el llibre i endur-se a casa un tast de la cuina de sempre.

"Pels fogons de Vespella" és més que un llibre de receptes: és una mostra del valor de la memòria col·lectiva, del potencial de les eines digitals com a eina d’empoderament i del compromís de la comunitat per preservar les seves arrels des del respecte, la col·laboració i l’aprenentatge compartit.