Sortida conjunta dels Punts Òmnia Segarra i Solsona

El Passat dia 7 d’abril de 2022, els Punts Segarra i Solsona es van trobar a l’espai d’interès natural del Llobregós. L’interès principal de l’espai és geològic perquè es tracta d’una de les zones de guixeres més ben conservades del centre de Catalunya, juntament amb la fauna i vegetació adaptada a aquest medi. Us deixo un enllaç si el voleu conèixer millor:

Si bé el naixement es situa a la comarca de l’Anoia per entrar de seguida a la del Solsonès, la major part dels 37 quilòmetres del riu Llobregós transcorre per la part nord de la Segarra. A Torà, rep les aigües de la rasa de Llanera, provinents del Solsonès. Finalment, s’ajunta amb el Segre a la comarca de la Noguera, just passat Ponts.

Curiosament, la major part dels processadors de text no coneixen el terme Llobregós, i el consideren una falta d’ortografia. És més, el primer suggeriment de correcció ortogràfica és Llobregat. D’aquesta manera, com a dinamitzadors i dinamitzadores de la Xarxa Òmnia, és un bon exemple per mostrar que el corrector no sempre té la raó i que si de forma automàtica l’acceptem, escriurem bestieses com que entre Biosca i Sanaüja trobem una vall d’interès natural per on passa el riu ... Llobregrat !!!

I bé, una de les rutes a peu que es poden fer aquí és la del molí del cava de 7,3 quilòmetres, molt planeta des del Mas del Sot fins a la peixera i una mica més abrupta amb corriolets la tornada per l’altre vessant del riu. Abans de tornar al punt de partida, existeix un desviament que porta al xop monumental, un arbre gran i vell, amb un tronc de diàmetre considerable i un forat per on tothom vol treure el cap.

A continuació ens vam desplaçar a la formatgeria ecològica L’Aubagueta. Es tracta d’una família que viu en aquesta masia, a uns 3 quilòmetres de Biosca, que no fa tants anys van decidir d’elaborar formatge. Actualment, tenen un ramat d’unes 300 cabres i elaboren cinc varietats de formatge i una de mató.

En els últims anys han estat guardonats dues vegades. L’any 2019 van resultar finalistes al campionat d’Espanya de formatge i aquest any la medalla de bronze al World Cheese Awards.

Si voleu donar un cop d’ull al seu web.

I finalment, i com no podia ser d’una altra manera, vàrem acabar fent un dinar de germanor. L’opció escollida va ser l’hostal de Palouet.

Aquest hostal es troba en el poble del mateix nom, en el municipi de Massoteres. Té bona capacitat, així com bones instal·lacions, habitacions i piscina. El poble, molt petit, es mereix una visita així com una caminada fins a la bassa de Palouet, des d’on hi ha un observatori d’aus, però això ja ho deixem per un altre dia.

En total vam ser 39 persones a la sortida. Primer de tot vam estudiar l’espai, la ruta i els llocs a visitar. Curiosament, aquesta sortida havia estat programada 2 anys enrere, però la pandèmia ens la va espatllar a última hora. L’espera ha valgut la pena.

Amb moltes ganes de repetir i tot agraint a les companyes de Solsona els bons moments compartits, ens retrobem aviat!

Visita a l'Espai d'Interès Natural del Llobregós, formatgeria ecològica l'Aubagueta i del poble Palouet.