Taller d'aprenentatge servei intergeneracional al Punt Òmnia Riera Bonet de Molins de Rei

El Punt Òmnia Riera Bonet de Molins de Rei ha establert nous lligams de col·laboració i treball durant el primer trimestre d'aquest 2019. Concretament, el Punt s'ha posat en contacte amb un dels tres instituts d'ensenyament secundari de Molins de Rei, l’IES Bernat el Ferrer, per establir unes bases de col·laboració i per dissenyar i posar en pràctica un nou projecte: un taller d'aprenentatge servei (APS) intergeneracional.

El nou repte, que ha tingut una durada de més de 5 setmanes, ha implicat un grup de nois i noies de l’IES Bernat el Ferrer, que han hagut de dinamitzar –sota la supervisió del responsable educatiu del Punt Òmnia Riera Bonet– una iniciativa TIC de caire educatiu: un taller de dispositius mòbils amb la gent gran.

D'aquesta manera, els joves participants de l'IES Bernat el Ferrer han hagut d'establir els continguts d'aquest taller APS i han hagut d'adaptar-los al perfil dels participants, cosa que ha comportat idear dinàmiques de grup que permetin donar suport al grup de gent gran, un sector que no està acostumat a treballar amb les TIC. El joves, juntament amb els participants d'edats avançades, també han tingut l'oportunitat de conèixer-se en aquest espai comú i han après mútuament els uns dels altres sobre l'ús dels telèfons mòbils i les estratègies per a la creació de continguts d'aprenentatge, entre d'altres.

Aquesta iniciativa educativa ha facilitat que la gent gran i els joves tinguin contacte amb persones d'altres perfils, treballin en xarxa, potenciïn el treball comunitari, facin un acompanyament personalitzat al Punt Òmnia i, a la vegada, puguin tenir l'experiència de viure i entendre la realitat de col·lectius diferents als seus. Segons els participants de tots dos grups, la iniciativa els ha servit per resoldre qüestions tècniques i per facilitar-se la vida, però també per descobrir la realitat d’un altre grup implicat en la iniciativa educativa.

"Per a mi ha sigut una experiència nova, ja que mai havia fet un taller sobre mòbils, i molt menys havia ensenyat res, però s'ha de dir que l’experiència ha sigut única perquè he après coses noves sobre mòbils i també sobre com era la vida abans sense aquesta tecnologia" ha explicat el David, un jove participant de l'IES Bernat el Ferrer. De la seva banda, la Paqui, del Punt Òmnia, ha indicat que desitja que els joves "s'hagin sentit bé amb la gent gran i hagin après algunes coses de l’experiència de treballar amb aquest col·lectiu". El Punt Òmnia Riera Bonet de Molins de Rei ha decidit que repetirà l'experiència gràcies a l'èxit que ha tingut aquesta primera convocatòria.

Els joves provinents d'un institut de Molins han format la gent gran en l'ús d'eines TIC.