Durant els mesos de gener, febrer i març el Punt Òmnia de la Plataforma d’Educació Social Martí-Codolar ha realitzat de manera conjunta amb el projecte de Soledat No volguda del Pla de Barris del Carmel un taller d’estimulació cognitiva a la biblioteca del Carmel Juan-Marsé.
A partir de les reunions comunitàries que es donen a terme al barri del Carmel amb diferents agents comunitaris del mateix barri i barris adjacents, es va detectar la necessitat de promoure un projecte dirigit al col·lectiu de gent gran per potenciar la seva estimulació cognitiva. A través d’aquesta necessitat, el Punt Òmnia de Martí-Codolar va començar a treballar per desenvolupar aquest projecte i poder donar resposta a aquesta realitat.
Les derivacions dels participants del taller de memòria provenen del CAP d’Horta i del CAP Carmel. Són els professionals d’aquests centres de Salut primària que fan el cribratge i ofereixen aquest recurs com a millora de qualitat de vida. També s’han derivat persones d’altres projectes com Vila Veïna i de vincles provinents de Soledat No volguda.
Per realitzar un taller dinàmic i actiu on les persones participants tinguessin una estimulació constant es va proposar introduir les TIC (tecnologies de la Informació i Comunicació) com a eina de treball per dinamitzar el projecte.
Durant aquests tres mesos, cada dijous durant una hora i mitja, els i les participants han estat fent jocs com el memory, sopa de lletres, trencaclosques, jocs de preguntes i visualització de vídeos i cançons d’època que els ha ajudat a la creació de vincles afectius amb els i les altres participants, amb qui han pogut compartir experiències i diferents moments del cicle vital de la persona.
Cada setmana s’ha treballat amb una dinàmica diferent per mantenir actiu l’interès i la participació tot fomentant la cohesió de grup i la comunicació.
Des de l’inici es va engegar aquest projecte com una prova pilot per testejar la implicació de les persones i el funcionament de realitzar un taller de memòria amb les noves tecnologies. Vist l’èxit d’aquesta edició, on han participat 10 persones i la seva assistència ha estat molt constant, ens hem plantejat donar-li continuïtat i engegar una segona edició on la temporalització de les sessions serà més extensa. Començarà a principis d’abril i finalitzarà a finals de juny.
Per finalitzar, pensem que acompanyar a persones grans que han donat molt a la societat i que es troben en un moment canviant on les noves tecnologies van molt de pressa i costa d’adaptar-se, ens permet poder aportar el nostre gra de sorra i lluitar contra la soledat a Catalunya.
Segons dades de l’IDESCAT, a Catalunya hi ha 780.500 persones vivint soles, un 42,5% de les quals tenen més de seixanta-cinc anys. La soledat afecta més de 175.000 persones grans, arribant a xifres històriques a Barcelona, on un quart de la gent gran viu sola. I si a aquesta xifra li afegim la pèrdua d’habilitats cognitives de la persona doncs encara té més sentit el nostre taller de memòria al barri del Carmel.
Escrit per Marc Graells. Educador del Projecte Òmnia de la Plataforma d’Educació Social Martí-Codolar.