Terrassa acull una jornada sobre les TIC com a mètode d'intervenció social per infants i adolescents en risc

11/06/2014 | 13:06
imatge

El Punt Òmnia del Casal Cívic Pla de Bonaire ha acollit la segona jornada territorial organitzada pel Departament de Benestar Social i Família

El Departament de Benestar Social i Família ha celebrat la segona jornada territorial que el programa Òmnia, d’intervenció social a través de les TIC, dedica a l’atenció d’infants i adolescents en situació de vulnerabilitat. La trobada ha tingut lloc el 10 de juny al Casal Cívic Pla de Bonaire i ha reunit prop d’una vintena de persones vinculades al programa Òmnia.

El Departament, a través de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària, ha creat aquests espais de debat perquè els agents vinculats a Òmnia reflexionin i treballin sobre la situació actual del col·lectiu d'infants i adolescents en risc d'exclusió i sobre les accions que es duen a terme des d'entitats del territori i els punts Òmnia per atendre’ls. En aquest sentit, cada jornada compta amb diverses entitats convidades que presenten les seves experiències d’èxit.

La ponència inaugural ha anat a càrrec de Paco Garcia, director del Club d’Esplai Sant Feliu, que ha presentat Tu mateix, un projecte que l’entitat va iniciar l’any 2010 i en el qual ja han participat 40 alumnes de 1r i 2n d’ESO. Aquesta iniciativa vetlla perquè els adolescents de Sant Feliu de Llobregat que per diversos motius no poden accedir als clubs esportius tradicionals tinguin accés a activitats esportives.

Tot seguit, el Punt Òmnia de l’Associació de Veïns dels Capellans de Manresa i el Punt Òmnia del Casal Cívic Badia han presentat els seus projectes en matèria d’atenció a infants i adolescents.

El Punt Òmnia manresà ha exposat les activitats que, en coordinació amb altres entitats i espais del barri, dediquen a un grup d’infants entre 6 i 14 anys. Des de l’espai d’Òmnia es treballen aspectes vinculats a les TIC (aula oberta, TIC x aprendre i taller d’informàtica per infants) i també es duen a terme activitats lúdiques que se celebren cada quinze dies al Punt Òmnia i a la biblioteca del barri alternativament.

Per la seva banda, el Punt Òmnia del Casal Cívic Badia ha presentat la iniciativa Ràdio Badia, promoguda per la Fundació Cívica Oreneta del Vallès. Aquesta ràdio s’emmarca en el projecte Periodistes, que es desenvolupa com a activitat extraescolar als instituts del municipi i pretén conscienciar als joves de la importància de la informació, entesa com un dret i com una obligació, per tal de poder assolir una plena ciutadania. El projecte Periodistes pretén que els joves siguin conscients que els mitjans de comunicació construeixen significats, interpreten la realitat i creen opinió.

La jornada de Terrassa s’emmarca en el cicle de trobades territorials d’Òmnia que es va iniciar divendres passat a l’Hospitalet de Llobregat. Durant el mes de juny se celebraran també altres jornades arreu del territori, concretament al Vendrell, Lleida i Banyoles.

44.162 persones usuàries del programa Òmnia

El programa Òmnia es va crear l’any 1999 per una iniciativa conjunta dels Departament de Benestar Social i el Comissionat per a la Societat de la Informació. Té per finalitat promoure la participació dels usuaris en la seva comunitat, afavorir l’autonomia de les persones, educar en el bon ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i evitar la fractura digital que el desconeixement de les noves tecnologies pot causar entre els ciutadans. Des d’aquest espai es detecten les necessitats d’aprenentatge individuals i col·lectives i es promou l’adquisició de coneixement compartit, ja que s’utilitza un model educatiu d’intervenció que fomenta la socialització i la integració social, i transmet valors democràtics, solidaris i participatius.

Actualment el programa compta amb 117 punts Òmnia a tot Catalunya que l’any passat van atendre un total de 44.162 usuaris i usuàries.

Jornada
infància
experiències
adolescència
ponències