Treballem la perspectiva STEAM als punts Òmnia

18/03/2022 | 10:03

Avui comencem la formació STEAM i Aprenentatge per projectes amb les dinamitzadores i dinamitzadors dels punts Òmnia.

L’objectiu general d’aquesta formació és dotar a les dinamitzadores i dinamitzadors dels coneixements i les habilitats necessàries per a implantar l’enfocament pedagògic STEAM (que juga amb les variables de la Ciència, la Tecnologia, la Enginyeria, les Arts i l’humanisme i les Matemàtiques) en el marc de l’acció socioeducativa als Punts Òmnia.

Es tracta d'un curs semi-presencial de 20 hores de durada en la que es combinarà 10 hores de video-formació, 5 hores presencials i 5 hores de treball autònom.

 

Què entenem per STEM?

STEM Education significa educació en ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques (Science, Technology, Engineering and Mathematics). És un enfocament integrat que trenca els límits entre les quatre disciplines al pla d'estudis de l'escola. L''A' a l'educació STE(A)M significa les arts, estudis socials, arts físiques, belles arts i música, i la seva incorporació a l'educació STEM.

 

Marc conceptual i aplicació dins de la Xarxa Òmnia

En aquesta primera sessió, l'Esther Subias, experta en l'enfocament STEAM amb perspectiva de gènere i amb llarg recorregut a nivell de projectes europeus d'educació i TIC, ens endinsarà en la matèria i ens presentarà el projecte STEAMonEdu.

Més concretament, podrem conèixer els elements essencials de l’enfocament pedagògic STEAM i analitzar com l’ús d’aquest abordatge poc contribuir a la realització d’activitats lúdiques i d’aprenentatge significatives i atractives que contribueixen a la millora de les capacitats de les persones participants. També podrem comprendre el funcionament de les diferents metodologies que es promouen des de l’enfocament STEAM per a poder valorar el seu ús en les propostes Òmnia. Examinar diferents experiències reals i projectes marc de l'àmbit STEAM  i avaluar la seva possible aplicabilitat en el context Òmnia. I, finalment, dissenyar una activitat STEAM apropiada per al context territorial i per a les persones que hi participen o hi podrien participar.

El projecte STEAMonEdu, que compta amb la col·laboració de 6 entitats internacionals, té com a objectiu augmentar l'adopció i l'impacte de l'educació STE(A)M invertint esforços en potenciar la comunitat de persones interessades i en el desenvolupament professional de les persones educadores i formadores, així com reconèixer a les persones educadores com els pilars de la implementació de les polítiques educatives STE(A)M i donar suport al seu desenvolupament professional ja sigui mitjançant una formació combinada o mitjançant la seva participació en una comunitat d'iguals.

 

educació STEAM
Acció socioeducativa amb un abordatge multi-factorial

Adjunts