Un matí inundat de plantes remeieres al Punt Òmnia Betsaida

28/06/2018 | 08:06

El divendres 27 d’abril, l’Airy Gras, especialista en etnobotànica, va venir a l’espai de dones del Punt Òmnia la Betsaida de Badalona a regalar-nos un matí ple d’olors imolts records. Primer de tot, Gras va explicar en què consisteix la feina d’una etnobotànica, ja que està fent un doctorat per estudiar les plantes medicinals i alimentàries que s’han utilitzat a les Garrigues amb el pas de la història.

Tot seguit, va proposar fer memòria i intentar recordar les plantes —silvestres si era possible— que tenen un ús curatiu, alimentari o altres finalitats. Tot i que en un primer moment les participants de l’espai de dones no van tenir gaire idees, a poc a poc la memòria va començar a brollar i entre totes van fer una llista ben llarga.

A continuació, les usuàries del Punt Òmnia Betsaida van estar olorant diferent plantes aromàtiques, tot fent volar la imaginació i transportant- se als records particulars de cadascuna. De fet, n’hi ha prou que en un moment donat ens posem en contacte amb una olor determinada perquè aparegui el record d’allò a què ho tenim associat: l’olfacte és el sentit amb més capacitat de despertar records adormits.

També ens va quedar una mica de temps per fer-li totes les preguntes que teníem al voltant d’aquest coneixement tan ancestral i donar resposta a dubtes en relació amb la salut i l’alimentació. La jornada va estar emmarcada dins del projecte que realitzem amb l’Espai de Dones del Punt Òmnia Betsaida, un recull de records i sensacions a través dels diferents sentits, que permet exercitar la memòria i reviure moments passats de manera col·lectiva.

El projecte d’enguany de l’Espai de Dones consisteix en, a través dels diferents sentits, fer reviure sentiments i records adormits.