Per una ciberseguretat amb perspectiva de gènere

28/05/2021 | 09:05

Avui 28 dinamitzadores han participat en el webinar Xarxes socials, ciberseguretat i perspectiva de gènere a càrrec de la Sònia Rubio, antropòloga i membre d'Edpac.

Edpac, Associació Educació per a l’Acció Critica, és una entitat fundada el 2003 per un grup de persones vinculades a la intervenció i l’acció social des de diferents àmbits. Actualment especialitzada en la tasca educativa en els àmbits de drogues, pantalles i consum crític.

La digitalització de la vida era ja una realitat en augment que amb la pandèmia ha incrementat de forma exponencial. Aquesta tendència a utilitzar diferents eines virtuals d’oci, informació i comunicació, implica també un augment dels seus problemes associats. Una de les majors complexitats, com vam poder conèixer a la formació impartida per l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, és l'ús fraudulent de la nostra persona virtual. El col·lectiu de joves és especialment vulnerable en matèria digital ja que sumat al grau més elevat d'addiccions a les pantalles que pateixen trobem un gran desconeixement per part d'aquest col·lectiu respecte a les múltiples maneres en les que les seves dades poden ser utilitzades en la seva contra, des de ciberassetjament fins a la suplantació d'identitat.

D'aquesta manera, el treball educatiu en l’ús d’aquestes tecnologies esdevé una feina quotidiana entre els i les professionals que intervenen amb infants i joves. Els punts Òmnia, com a espais d'intervenció comunitària que treballem amb grups poblacionals diversos, tenim una doble responsabilitat: disposar d'eines per prevenir problemes d’assetjament grupal i de tipus afectivo-sexual i facilitar espais i recursos per a sensibilitzar i apoderar la citadania en matèria de seguretat digital.

Aquest webinar és una sessió introductòria per a professionals que treballen amb diferents grups poblacionals i especialment amb infants, pre-adolescents i adolescents, des d’una perspectiva educativa comunitària de prevenció i reducció de riscos en l’ús de les xarxes socials i amb perspectiva de gènere. 

S'hi han treballat aspectes clau com:

  • Promocionar els bons usos de “pantalles” i xarxes socials aplicant la perspectivade gènere.

  • Introduir la perspectiva de gènere a l'àmbit de la ciberseguretat.

  • Introduir els conceptes de seguretat holística i autodefensa digital, amb una perspectiva de gènere.

  • Dotar d'eines per a realitzar intervencions preventives a nivell comunitari en relació a els usos intensius i problemàtics de les xarxes socials que incorporin la perspectiva de gènere.

  • Enfortir les eines de sensibilització, prevenció i detecció de les violències masclistes.

  • Desenvolupar una sensibilitat respecte a la temàtica que en permeti una inclusió transversal en l'activitat professional.

Amb aquestes formacions ampliem la mirada, eixamplem consciències i adquirim recursos per apropar-nos a un horitzó desitjat en el que les TIC i la digitalització siguin sempre un aliat per la transformació social.

 

xarxes social
ciberbullying
ciberseguretat
joves
Una formació per posar consciència en l'ús de les TIC amb una mirada feminista