Per una ciberseguretat amb perspectiva de gènere

28/05/2021 | 09:05

Avui 28 dinamitzadores han participat en el webinar Xarxes socials, ciberseguretat i perspectiva de gènere a càrrec de la Sònia Rubio, antropòloga i membre d'Edpac.

Edpac, Associació Educació per a l’Acció Critica, és una entitat fundada el 2003 per un grup de persones vinculades a la intervenció i l’acció social des de diferents àmbits. Actualment especialitzada en la tasca educativa en els àmbits de drogues, pantalles i consum crític.

La digitalització de la vida era ja una realitat en augment que amb la pandèmia ha incrementat de forma exponencial. Aquesta tendència a utilitzar diferents eines virtuals d’oci, informació i comunicació, implica també un augment dels seus problemes associats. Una de les majors complexitats, com vam poder conèixer a la formació impartida per l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, és l'ús fraudulent de la nostra persona virtual. El col·lectiu de joves és especialment vulnerable en matèria digital ja que sumat a l'addicció a les pantalles que pateixen trobem un gran desconeixement per part d'aquest col·lectiu respecte a les múltiples maneres en les que les seves dades poden ser utilitzades en la seva contra, des de ciberassetjament fins a la suplantació d'identitat.

D'aquesta manera, el treball educatiu en l’ús d’aquestes tecnologies esdevé una feina quotidiana entre els i les professionals que intervenen amb infants i joves. Els punts òmnia, com a espais d'intervenció comunitària que treballem amb grups poblacionals diversos, tenim una doble responsabilitat: disposar d'eines per prevenir problemes d’assetjament grupal i de tipus afectivo-sexual i facilitar espais i recursos per a sensibilitzar i apoderar la citadania en matèria de seguretat digital.

Aquest webinar és una sessió introductòria per a professionals que treballen amb diferents grups poblacionals i especialment amb infants, pre-adolescents i adolescents, des d’una perspectiva educativa comunitària de prevenció i reducció de riscos en l’ús de les xarxes socials i amb perspectiva de gènere. 

S'hi han treballat aspectes clau com:

  • Promocionar els bons usos de “pantalles” i xarxes socials aplicant la perspectivade gènere.

  • Introduir la perspectiva de gènere a l'àmbit de la ciberseguretat.

  • Introduir els conceptes de seguretat holística i autodefensa digital, amb una perspectiva de gènere.

  • Dotar d'eines per a realitzar intervencions preventives a nivell comunitari en relació a els usos intensius i problemàtics de les xarxes socials que incorporin la perspectiva de gènere.

  • Enfortir les eines de sensibilització, prevenció i detecció de les violències masclistes.

  • Desenvolupar una sensibilitat respecte a la temàtica que en permeti una inclusió transversal en l'activitat professional.

Amb aquestes formacions ampliem la mirada, eixamplem consciències i adquirim recursos per apropar-nos a un horitzó desitjat en el que les TIC i la digitalització siguin sempre un aliat per la transformació social.

 

xarxes social
ciberbullying
ciberseguretat
joves
Una formació per posar consciència en l'ús de les TIC amb una mirada feminista