Vint anys d’orgull, vint anys de Xarxa Òmnia

27/11/2019 | 18:11
Ponents de la jornada pels 20 anys de la Xarxa Òmnia

"La Xarxa Òmnia ens dona l’oportunitat de compartir, jugar, establir una amistat... És la necessitat, l’esperança, l’encaix... És, fins i tot, la cançó 'Stairway to Heaven' del grup Led Zeppelin, perquè permet les persones pujar, com qui disposa d’una escala, cap als seus somnis". Aquestes són les respostes que alguns assistents de la jornada dels 20 anys Òmnia van donar quan Pep Oliveras, presentador i conductor de la jornada, els va preguntar: què és per a tu la Xarxa Òmnia?

A la jornada, celebrada el passat 21 de novembre a l’edifici Diagonal Zero Zero de Barcelona (també conegut com a Torre Telefònica), hi van assistir unes 330 persones, que van omplir de gom a gom l’auditori de l’edifici esmentat. Hi va acudir una representació de tota la gran família que forma la Xarxa Òmnia: educadors, dinamitzadors, membres de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària, antics participants, noves entitats gestores... Tots van estar representats en la gran trobada festiva dels 20 anys de la Xarxa Òmnia, en què es va donar el tret de sortida passades les 10 hores. 

El conductor de la jornada, l’educador en TIC i dinamitzador Pep Oliveras, va ser l’encarregat d’obrir la jornada 20 anys Òmnia i de donar pas a Bernat Valls, director general d’Acció Cívica i Comunitària del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. El director general, després de donar la benvinguda als assistents, va manifestar que l’acció comunitària, l’equip del projecte, el canvi de maquinari i el procés participatiu de la Xarxa Òmnia, així com el seu futur, eren algunes de les qüestions que destacaven més del programa. 

Posteriorment, Pep Oliveras va donar pas a la taula d’experiències, en què es van posar en comú les experiències que havien viscut diferents persones de la Xarxa Òmnia. Eren persones que tenien una característica en comú: la seva llarga trajectòria en el programa Òmnia. En aquesta primera part de la jornada, doncs, va tenir la paraula Francesca Errico, coordinadora de l’Oficina Tècnica de la Xarxa, que va posar en primer pla la importància que tenen les persones en el programa Òmnia. També hi va intervenir David Picó, dinamitzador del Punt Òmnia PES La Mina, que va parlar de totes les persones que l’han "deixat marcat" al llarg dels quasi 20 anys que ha estat a la Xarxa Òmnia i va convidar a tothom a conèixer-se i saludar-se.

A la jornada hi van intervenir també altres dinamitzadors: Luisa Miralles, dinamitzadora del Punt Òmnia Valls, que va posar l’èmfasi en tots els col·lectius que ha atès des del 2001 al Punt; Fermín, dinamitzador TIC, que va donar el seu punt de vista de la seva professió en un centre penitenciari; Ramon Oromí, dinamitzador del Punt Òmnia gòTIC Ajuntament de Tàrrega, que va admetre que ser de la Xarxa Òmnia implica, sovint, "deixar-se enredar"; Martina Mayrhofer, que va relatar els orígens tecnològics de la #XarxaÒmnia, cap a l’any 1999, així com la introducció del programari lliure, l’arribada dels telèfons intel·ligents i la connexió ADSL; Jordi Rodríguez, dinamitzador del Punt Òmnia Campclar, a Tarragona, que va esmentar l’ús social que es fa de la tecnologia a tots els Punts Òmnia de la Xarxa, i, finalment, Rosa, voluntària del Punt Òmnia Àgora, que ens va explicar la seva experiència participant activament al Punt.

En acabar aquesta part de la jornada, el director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals, el senyor Ismael Peña del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, va ser l’encarregat de fer públics els resultats del procés participatiu de la Xarxa Òmnia. Aquest procés, que va tenir lloc des del juliol fins al novembre de 2019, va aconseguir programar 32 sessions presencials, va acollir més de 590 assistents i va plantejar més de 560 propostes per al programa Òmnia. Ismael Peña, en la seva intervenció, ens va fer reflexionar a més sobre la participació: "la participació ajuda a teixir i generar capital social". Especialment, va fer referència a la gran participació de dones en aquest procés participatiu i les possibles lectures que es poden fer d’aquesta realitat.

La jornada 20 anys Òmnia es va dur a terme amb molt de dinamisme i participació, gràcies a l’organització i la posada en escena del presentador Pep Oliveras, que demanava als assistents la seva opinió sobre la Xarxa Òmnia. Amb unes cartes amagades dins de les acreditacions i unes ulleres màgiques amb superpoders especials, Oliveras va fer que els i les assistents treballessin en equip, i va donar veu a tot el públic perquè posessin el seu gra de sorra en la història emocional i col·lectiva de la Xarxa Òmnia.  La celebració va continuar amb la projecció del vídeo Òmnia: 20 anys!, en el qual es va fer un repàs de tota la trajectòria de la Xarxa Òmnia, des dels seus inicis, l’any 1999, fins avui dia.

Finalment, la jornada va acabar fent una fotografia de grup, amb tots els assistents a l’acte, i posant en comú algunes de les experiències que han tingut més èxit als Punts Òmnia. Així, doncs, Marc Pasqual, dinamitzador del Punt Òmnia Casal dels Infants del Raval; Sílvia Hernández, dinamitzadora del Punt Òmnia Servei Solidari; Cristina Segura i Eva Gutiérrez, del Punt Òmnia Badia del Vallès; Inés Olondriz, del Punt Òmnia Centcelles, i Antonio Collado, del Punt Òmnia Santa Coloma de Cervelló, van explicar a tothom les seves experiències més reeixides. Podeu veure el vídeo Òmnia: 20 anys! clicant en aquest enllaç. També podeu consultar un àlbum d’imatges de la jornada clicant en aquest enllaç.

20 anys
La Xarxa Òmnia ens dona l’oportunitat de compartir, jugar, establir una amistat... És la necessitat, l’esperança, l’encaix...