Visita al refugi antiaeri número 4 de Tortosa

25/07/2017 | 09:07

El Punt Òmnia de Tortosa ha organitzat una jornada formativa el passat 16 de juny. El Punt ha aconseguit reunir 15 participants de més de 65 anys i 3 de diversitat funcional per visitar el refugi antiaeri número 4 del municipi, un amagatall que l'Ajuntament de Tortosa ha habilitat aquest mateix 2017 per rebre visites guiades.

La visita al refugi, acordada amb l'Ajuntament del municipi, ha estat guiada per una historiadora que ha acostat els i les participants a un dels episodis més durs de la història recent de Tortosa: els bombardejos que va patir el municipi els darrers mesos de la Guerra Civil Espanyola. Tortosa, l'any 1939 –i els anys posteriors–, va ser coneguda com "la Guernika catalana" perquè va rebre 77 atacs de l'aviació de Mussolini, cosa que suposa 1.500 tones de bombes sobre el municipi.

La guia ha explicat com les aviacions italiana i franquista van bombardejar Tortosa poc abans de guanyar la guerra a l'Ebre, i de quina manera els refugis del municipi van servir per allotjar la població durant aquest moment històric. La visita al refugi número 4 també ha servit per explicar el funcionament i les normes d'ús dels refugis antiaeris: la població només hi podia entrar en sentir l'avís d'alarma i, un cop a dins, les persones havien de romandre dretes fins que els bombardejos haguessin acabat. Estava, doncs, completament prohibit obrir les portes dels refugis mentre duraven els bombardejos.

Els participants del Punt Òmnia han pogut conèixer també qui va organitzar la construcció d'aquests amagatalls i de quina manera els feien: la CNT, la FAI i l’ERC van promoure’n la construcció, una obra que van executar sovint a la força els homes joves més forts del municipi, que construïen els refugis de matinada i de manera secreta. Els refugis de Tortosa, i també els de la resta de Catalunya, es feien de rajola taronja i el terra estava format per sorra de platja, ja que qualsevol altre material per al terra seria un perill per a la salut en cas de bombardeig.

Podeu veure un àlbum d'imatges de la sortida:

Visita Refugi nº4

El Punt Òmnia ha organitzat una sortida històrica per a conèixer l'amagatall antiaeri que va servir de refugi durant la guerra civil espanyola.