Visita conjunta dels Punts Òmnia de Sant Vicenç dels Horts i Molins de Rei a les instal·lacions de Solidança

Com es pot conèixer l'entorn més proper i alhora descobrir alternatives al consumisme? Com es poden aprendre conceptes com “economia social i solidària”? Partint d'aquestes inquietuds, el Punt Òmnia Riera Bonet de Molins de Rei i el Punt Òmnia Casal Cívic Sant Vicenç dels Horts - Sant Josep han iniciat una col·laboració per organitzar sortides i activitats conjuntes amb l'objectiu d'acostar els participants a altres tipus d'economies més sostenibles.

Per aquest motiu, el 4 d'abril una trentena de participants dels dos punts Òmnia van visitar la planta de classificació de residu tèxtil de Solidança, al Sant Just Desvern, i van aprendre com funciona aquesta entitat i quina funció social desenvolupa.

En aquesta visita de dues hores de durada, els participants (la majoria de 65 anys o més) van veure quina és la realitat de la roba usada i de segona mà a Catalunya i també a la resta de països europeus, i van poder entendre quines mancances i necessitats es generen en la indústria tèxtil del país.

La relació entre les donacions de roba usada i la inserció laboral és el punt clau que defineix Solidança: l'entitat sense ànim de lucre aprofita aquestes peces per generar llocs de treball per a persones en risc d'exclusió social. D'aquesta manera, els visitants van poder entendre la funció social: les treballadores de Solidança disposen durant un temps determinat d'una feina protegida que els facilita l'accés al mercat laboral i la seva formació integral.

En aquesta sortida els participants dels dos Punts Òmnia van veure de quina manera es treballa a la planta de classificació de residus tèxtils i també com es reaprofiten altres tipus de residus, com els electrodomèstics, i se'ls dona una segona vida.

Solidança és una entitat sense ànim de lucre que s'ha convertit en un referent d’àmbit estatal en la gestió de residus tèxtils i en economia social i solidària. Des de l'any 1997, aquesta entitat social aprofita la roba que ja no s'usa per generar llocs de treball a persones en risc d'exclusió social. Podeu veure un àlbum d'imatges de la sortida aquí:
 

 

Visita a Solidança

Una trentena de persones han pogut conèixer per dins aquesta entitat d'inserció laboral i economia circular.