Visita cultural a Ivorra

El 23 de març, el Punt Òmnia Consell Comarcal de la Segarra va organitzar una sortida cultural al poble d'origen medieval Ivorra, a la Segarra. La visita va aconseguir reunir al voltant d'una cinquantena d'usuaris i usuàries i va comptar amb la presència de Xavier Casoliva, president del Consell Comarcal de la Segarra i de Jordi Ribalta, alcalde d'Ivorra. Els usuaris es van assabentar de curiositats històriques del poblat d'Ivorra, com és l'origen etimològic del seu nom: Ivorra prové del basc i significa ‘a prop de l'aigua’.

La visita va començar a les 9 del matí, i els assistents van veure els llocs més emblemàtics del municipi, com el carrer Hospital o la torre d’Ivorra. En el carrer Hospital, hi havia hagut l’antic hospital del municipi, i es diu que les persones que tenen el cognom Hospital provenen originàriament d'Ivorra. Quant a la torre d’Ivorra, situada més enllà del carrer Hospital, té uns 20 metres d'alçada, és d'origen medieval i ha estat reconstruïda al llarg del temps. Aquest monument té un gran valor històric per les funcions que ha fet al llarg de la història del poble (ja que va ser convertida en cisterna d'aigua per abastir el poble del segle XI al XIII) i pels enderrocaments i reconstruccions que ha patit.

Després de visitar la torre d'Ivorra, els usuaris van anar a la parròquia de Sant Cugat d'Ivorra, situada al centre de la vila. Aquest monument d'estil romànic va ser construït el 1580. La parròquia conté un retaule de grans dimensions de gran valor històric i artístic, ja que és d’estil gòtic i va ser construït el 1501 per Joanot de Pau –un artista sordmut de finals del segle XV. Els usuaris van poder observar les escenes del miracle del Sant Dubte, ocorregut el 1010, que conté aquest retaule. Seguint el fil argumental d'aquest miracle, la visita al poblat d'Ivorra va concloure al Santuari de Santa Maria d'Ivorra, conegut com a Santuari de Sant Dubte, precisament pel prodigi eucarístic de què hem parlat.

Aquest Santuari del segle XVII va ser el centre d'Ivorra en l'època medieval i, avui dia, es troba als afores de la vila. El 1663 va contenir un hostal i a partir del segle XX acull fotografies i peces de valor escultural que recreen i recorden el miracle de Sant Dubte.

Visita a Ivorra