Voluntaris i voluntàries als Punts Òmnia: quan la solidaritat crea comunitat

14/02/2017 | 10:02

En Mido, voluntari del Punt Òmnia Betsaida, i la Marta Roda, dinamitzadora del Punt, tenen molta complicitat. Per a en Mido, un noi d'origen marroquí de 21 anys en recerca de feina, la dinamitzadora és qui l'escolta i li reforça la "creativitat". Per a Roda, el voluntari és "una mirada jove", una valuosa ajuda per gestionar els tallers on "l'aprenentatge és mutu". Tots dos formen un bon equip al Punt Òmnia Betsaida, a Badalona. L'espai s'ha convertit en un lloc per compartir temps i coneixement, però també solidaritat.

A Catalunya hi ha 117 espais Òmnia. De tots aquests, n'hi ha uns quants que tenen la particularitat de disposar d'un voluntari. Però cada cas és únic, perquè les motivacions i realitats socials al voltant de les seves experiències són molt diferents entre elles. Cada exemple és revelador i molt concret. Però en tots ells, el fenòmen de solidaritat comporta un benefici a diferents nivells, creant una nova relació entre dinamitzadors, voluntaris, usuaris i comunitat.

Es poden diferenciar, a grosso modo, dos tipus d'experiències de voluntariat a dins dels Punts Òmnia: el voluntariat reglat i gestionat des de la mateixa entitat gestora, o el voluntariat lliure i informal, en el què un usuari decideix simplement compartir els seus coneixements amb els seus companys, veïns o amics. L'exemple d'en Mido, amb aspiracions dins la indústria musical però amb estudis d'educació física, és un cas il·lustrador.

En Mido i la dinamitzadora Marta Roda, buscant ofertes al Punt Òmnia Betsaida.

Aquest usuari habitual del Punt Òmnia Betsaida de Badalona participa activament al programa de voluntariat del Casal dels Infants Esport Suma. Però als matins assisteix a l'aula oberta per a la seva recerca de feina personal i, a la tarda, ajuda la Marta en activitats TIC del Punt com el CreativeKids o L'Ull Crític. Ho fa perquè li agrada, sap què pot aportar i se sent recompensat: "Aquí hi ha esperança".

La Marta Roda, per la seva banda, se sent molt recolzada per aquest jove "ple d'energia". Per a ella, el Mido és una font d'inspiració per saber quines activitats pot dissenyar i identificar quines eines pot donar a les generacions del futur. La dinamitzadora treballa sovint amb adolescents i creu que aquests estan molt acostumats a viure en el "present". "Valoro molt que ell tingui una mirada tant encarada al futur", assegura.

"Mido", voluntari del Punt Òmnia Betsaida: "Aquí hi ha esperança"

A Catalunya, el voluntariat està regulat des de l'any 2015 i compta amb programes específics que en garanteixen uns drets i deures. Algunes entitats gestores tenen programes de voluntariat i ofereixen als participants fer la seva tasca als Punts Òmnia, ja que el seu procés d'aprenentatge també va lligat a l'assoliment dels objectius de l'entitat i de la mateixa Xarxa Òmnia. 

La Marta (al fons) i la Júlia (davant) són voluntàries del Punt Òmnia Casal dels Infants - Raval.

La Marta i la Júlia són un exemple de voluntariat promocionat des de l'entitat gestora, en aquest cas el Casal dels Infants. Les dues voluntàries, juntament amb d'altres, ajuden cada dimecres a la tarda el Marc Pascual, dinamitzador del Punt Òmnia Casal dels Infants del Raval. L'una des de l'octubre del 2015 i, l'altra, des de l'estiu d'aquest 2016. La Júlia ajuda a fer els deures a una part de la canalla mentre que la Marta i el Marc Pascual treballen amb el projecte Pangeàpolis. En Marc, paral·lelament, ajuda a algunes dones a usar els ordinadors i, mentrestant, la Marta anima els més petits a assenyalar al mapa on es troba l'illa de Malta.

"És un luxe", afirma el dinamitzador del Punt Òmnia Casal dels Infants del Raval. "Les dues aporten idees fresques i m'ajuden molt tant a dins com a fora de l'espai. Té una altra voluntària, l'Ània, que l'ajuda a editar vídeos. "En Marc sempre ens demana l'opinió i el nostre punt de vista", diu la Júlia. Les dues voluntàries recorden felices anècdotes i excursions organitzades pels nens i nenes del Punt. Totes dues coincideixen: "Tot és sempre molt divertit".

En el marc del Dia Internacional del Voluntariat, celebrat el passat 5 de desembre, Xarxanet.org va voler fer esment en un reportatge el cas dels voluntaris del Punt Òmnia Associació de Persones Participants Àgora, deixant constància, també, d'altres exemples de voluntariat en espais com el Punt Òmnia del Casal Cívic Iguadala – Montserrat, o el Punt Òmnia Fundació Akwaba, de L'Hospitalet de Llobregat.

En la peça periodística, es remarca la idea que aquest Punt Òmnia, situat a l'Escola d'Adults Sant Martí – La Verneda, té set voluntaris que van fent torns per ajudar el Bernat Oró, dinamitzador de l'espai, durant les activitats del Punt Òmnia. Per a ell, els voluntaris són una peça fonamental del Punt, perquè tothom pot ser col·laborador en un moment puntual per ajudar-se entre usuaris, "i això fomenta la interacció i reforça el procés d'aprenentatge".

El voluntari Sergio Matarán (esquerra) i algunes usuàries durant una activitat d'edició d'imatges.

En Sergio Mataran, de 56 anys, de dia és agent venedor i, als vespres, és voluntari del Punt. La seva especialitat és l'edició d'imatges, i assisteix dos tardes a la setmana a ensenyar per composicions a gent gran. També està disposat a substituir un altre voluntari en una sessió de navegació per internet o d'smartphones. "A mi em van entabanar", comenta irònicament quan relata com l'any 2009 un altre voluntari el va captar per formar un equip de col·laboradors. La seva tasca com a voluntari ja s'ha convertit en la seva via d'escapamentTé moltes anècdotes per explicar i afirma que fer de voluntari "enganxa". Durant la sessió de Photoshop --un programa d'edició d'imatges-- una de les usuàries justifica aquesta afirmació: "L'ambient que es crea aquí és de solidaritat i respecte".

Però existeix un altre tipus de voluntariat que apareix com una acció lliure i aliena, sense compensació econòmica, que prové de la simple amistat o actuació veïnal que es pot forjar dins d'un Punt Òmnia. La Gisela F. fa anys que dóna suport a la Dulce Sorolla, dinamitzadora del Punt Òmnia de la Fundació ADSIS, amb l'activitat dels dimecres al matí d'Àlbums Digitals.

A principis del 2016, la dinamitzadora ja va deixar constància del vincle de la Gisela i les usuàries amb el Punt, situat al barri d'El Carmel, en el recull Experiències Òmnia (2011-2014). En aquest text, l'experiència es recull com "un exemple de creativitat, aprenantatge autònom i suport mutu" gràcies a la motivació i partipació d'aquesta usuària, que després es faria voluntària activa. La dinamitzadora de l'espai, Dulce Sorolla, va decidir organitzar aquesta activitat per donar cabuda a un grup de dones d'edat avançada, adaptant-la al nivell dels coneixements de les usuàries però responent directament a allò que tenien tantes ganes d'aprendre. L'activitat ja porta més de set edicions consecutives i ha atès a més de 40 usuàries.

La Gisela F. ensenyant els àlbums a usuàries i a la Dulce Sorolla (dreta), al Punt Òmnia de la Fundació ADSIS.

Quan la Gisela F. es va aficionar a la fotografia, va aprendre a editar les imatges i a fer-les imprimir a través de l'ús d'una plataforma digital comercial. És aleshores quan "corre la veu entre els i les participants del Punt Òmnia i entre la gent del barri". Tothom volia fer un àlbum digital per compartir i regalar els seus records de vida. I a partir d'aquest moment, "la Gisela es proposar venir una hora a la setmana" per ensenyar continguts relacionats amb la "selecció i composició d'imatges, edició, retoc, selecció de fons". La dinamitzadora, Dulce Sorolla, és qui s'encarrega d'explicar les qüestions més tècniques.

Per la voluntària, la seva tasca al Punt és un reflex de la seva desitjada vocació: "Des de petita ja volia ser mestra". La seva experiència és un reflex més dels beneficis personals i comunitaris del voluntariat: "M’encanta aquesta estona perquè surto de la rutina, em relaciono amb gent, i em sento realitzada". Un vincle col·lectiu que, segons Sorolla, s'engloba en tot el Punt Òmnia en general: "Comptem amb un bon nombre d'usuaris solidaris, actius i molt vinculats a la comunitat".

Tothom volia un àlbum digital, i per això la Gisela es va proposar "venir una hora a la setmana" per ajudar"

La Marta Roda, dinamitzadora del Punt Òmnia Betsaida, pot comptar amb en Mido per motivar el grup i ajudar per resoldre dubtes. Per a ella, el vincle que té el jove amb la resta d'usuaris de més baixa edat és un plus. Per la dinamitzadora, en Mido és un punt de suport a l'espai amb perspectiva directa des de l'usuari: "Amb una mirada ja ens entenem".

El jove, que en anteriors edicions ha participat a L'Ull Crític --activitat de creació audiovisual que ofereix el Punt Òmnia i que està dirigida a joves del barri--, creu que aquest taller és una activitat on els joves es poden expressar i donar el seu punt de vista. "Preguntar-se el per què de les coses". La seva passió pel rap i la seva motivació de crear una empresa artística per a la transformació social congenia molt amb la creació de peces audiovisuals al Punt Òmnia. "Jo aporto allò que sé fer", i a canvi rep nous aprenentatges.

Segons el document Fets i xifres del voluntariat, editat per l'Observatori del Voluntariat l'any 2014, les principals motivacions per exercir el voluntariat són: en primer lloc, la solidaritat (31%); en un segon terme, la intenció d'aprendre alguna cosa nova (26%). I en tercera posició, s'ha detectat un augment gradual d'una nova generació de voluntaris amb la intenció d'adquirir experiència laboral o habilitats professionals que el món laboral, avui per avui, no els hi aporta. Aquest sector reprensentava un 16% dels enquestats, concloent que hi havia un "nou incentiu per apropar-se a l'exercici de la solidaritat".

Hi ha una nova generació de voluntaris que veuen en la tasca solidària una manera de reforçar i acreditar les seves competències"

Amb aquesta intenció, neix a Catalunya la primera llei sistemàtica del voluntariat. Entre d'altres coses, aquesta norma obliga les entitats a especificar els objectius de la tasca voluntària i a garantir un procés d'aprenentatge i adquisió d'habilitats. Per la qual cosa obliga l'entiat i la persona voluntària a formalitzar l'acció solidària a través d'un full de compromís.

La llei també pretén garantir a la figura del voluntari el "reconeixement de l'experiència adquirida a través de vies no formals", deixant de manifest, doncs, que les accions i programes de voluntariat són una via més de formació no reglada que permet desenvolupar objectius específics d'aprenentatge.

Així doncs, amb l'objectiu de donar resposta a aquest nou perfil de voluntari i acreditar aquestes competències per tal d'enriquir el perfil professional i el currículum de la persona, neix a finals de 2014 el programa de . Aquesta nova eina, a Catalunya, es promou a través de la Federació Catalana de Voluntariat Social. Aquest mètode d'acreditació, que no pretén romandre dinàmic, ja va anunciar en l'últim informe anual la "posibilitat d'incloure noves competències vinculades al voluntariat en general o als diferents col·lectius amb els què treballen les entitats, assenyalant i reconeixent les seves particularitats".

Això precisament és el que han fet algunes d'aquestes històries personals de voluntaris dels Punts Òmnia, que han ajudat i ajuden al desenvolupament de la tasca dels dinamitzadors de la Xarxa Òmnia. Es tracti o no d'una activitat reglada, la persona voluntària es mou per altruïsme o per l'afany de col·laborar en la transformació social.

Els dinamitzadors han trobat en les motivacions o experiències de cada voluntari un altre tipus d'apropament directe o més constant amb la comunitat. Com el cas del Punt Òmnia de la Fundació ADSIS, on s'ha facilitat una dinàmica de crear i mantenir una activitat que respon directament per la petició dels usuaris.

Els dinamitzadors, com a professionals de l'àmbit social, planifiquen i dissenyen les activitats dels Punts Òmnia i adapten les seves bases per a la comunitat. Han inclòs també les particularitats del voluntari o la voluntària, i aquest també s'ha vist recompensat: a través de noves competències adquirides o consolidades, o amb la satisfacció de participar activament en favor del col·lectiu.

La solidaritat és un valor que nodreix aquestes relacions en un benefici mutu. Enforteix la comunitat i crea esperit de compartir. En aquests Punts Òmnia, aquesta tasca de solidaritat ha estat un valor afegit també pel col·lectiu. Un fenòmen que, al final, garanteix i reforça la raó de ser de la Xarxa Òmnia: crear en cada Punt un espai d’acolliment, d’informació i d’aprenentatge, però també de socialització i de participació en la comunitat.