VR360º aplicada al Benestar Emocional.

29/03/2023 | 13:03

Aquesta proposta està inscrita en el projecte del Col·laboratori de Valls del qual el nostre Punt Òmnia és un membre impulsor.

La iniciativa compta amb la participació del Pla d’Acció Comunitària i Inclusiva, l’Àrea Bàsica de Salut Valls Urbà, professores i alumnes de l’Institut Narcís Oller i les entitats del Col·laboratori CatSud.

Aquest projecte d’innovació digital i social ha arrencat aquest any amb formació i, de cara al curs vinent, es podrà posar ja en pràctica a persones en situació de dependència.

La proposta facilitarà l’estimulació sensorial i promourà el benestar dels avis i àvies que podran endinsar-se en paisatges i entorns naturals a través de la realitat virtual.

El Col·laboratori de l’Institut Municipal de Desenvolupament Local Vallsgenera ha engegat en els últims mesos el projecte «VR 360. Benestar emocional sensorial per la 3a edat». Aquest nou programa d’innovació digital i social té com a objectiu aprofitar tot el potencial de la realitat virtual en favor del benestar de la gent gran i persones en situació de dependència. D’aquesta manera, a través de vídeos immersius 360º, ulleres de realitat virtual i estímuls físics reals, les persones usuàries amb dificultats de mobilitat podrien, sense moure’s, endinsar-se i viure les sensacions de passejar per entorns naturals.

Aquesta tècnica terapèutica innovadora que utilitza metodologies de realitat virtual contribueix a l'autoestima més gran de les àvies i avis i altres col·lectius de persones dependents, així com la millora del seu estat d’ànim i de la seva capacitat de concentració, entre altres beneficis en favor del seu benestar personal i emocional. El projecte de Vallsgenera compta amb la participació també dels serveis municipals del Pla d’Acció Comunitària i Inclusiva (PLACI) i d’atenció a la gent gran, dels programes de Salut Comunitària i Benestar Emocional de l’Àrea Bàsica de Salut Valls Urbà, professionals d’infermeria de medicina comunitària, entitats del Col·laboratori CatSud i alumnes i professores de l’Institut Narcís Oller.

De fet, seran els mateixos alumnes els que, amb la col·laboració i assessorament de l’empresa especialitzada Merops360, gravaran els vídeos de realitat virtual. A més, infermeres de medicina comunitària els estan formant sobre benestar emocional i els testos vàlids per valorar-ne la qualitat. D’aquesta manera, els alumnes reben una formació integral, ja que, a més d’aprendre a realitzar els continguts virtuals, podran valorar els efectes que poden tenir sobre el benestar emocional de les persones usuàries.

El punt Òmnia serà un espai de referència en el qual les entitats socials i la ciutadania es podran aproximar a aquesta tecnologia i participar de càpsules formatives.

En una segona fase, a partir del curs vinent, el projecte s’estendrà a altres centres educatius de Valls i l’Alt Camp i es començarà a aplicar a persones de la tercera edat. A més, el programa vol establir sinergies amb i2cat del Col·laboratori de Catalunya, l’Smartcentre de Santa Bàrbara que desenvolupa un projecte similar i la Universitat Rovira i Virgili. També està previst en el futur ampliar l’abast del projecte per arribar al conjunt de la ciutadania, a grups de voluntaris que treballen amb gent gran o també a empreses que desitgin aplicar aquesta nova tecnologia. 

El Col·laboratori de Valls, creat per Vallsgenera l’any 2022, és un programa pioner per tal de fomentar la innovació social i digital per potenciar precisament el treball en xarxa, la cocreació, la transferència de coneixement i impulsar l’emprenedoria en el sector tecnològic. D’aquesta manera, el Col·laboratori és el banc de proves d’iniciatives innovadores encaminades a donar resposta a la bretxa digital i fomentar que el coneixement i la innovació digital s’estengui a tota la població i sigui un element que sumi en favor de la cohesió. En aquest sentit, el col·laboratori ha de ser un espai per impulsar la cultura de la innovació, per estendre una valoració positiva del coneixement i de la mateixa manera fomentar l’ocupació i les iniciatives d’emprenedors en l’àmbit digital i tecnològic.

230328vallsgenera2

#VR360º
#gent gran
#formació
#innovació social i digital
#Col·laboratori de Valls
#Vallsgenera
El Col·laboratori de Valls engega un projecte de realitat virtual 360º adreçat al benestar emocional i sensorial de la gent gran

Més informació