El Punt Òmnia del Raval, gestionat per la cooperativa Colectic, empodera a dones migrades i refugiades amb el projecte d'alfabetització digital Wemin Raval.
Elles són les grans protagonistes del projecte Wemin: (de dreta a esquerra) la Teresa, la Maribel, la Nati, la Conchi, la Nadia i 2 participants que no van poder sortir a la imatge.
Parlem amb la Lady Pazmino, la dinamitzadora del Punt Òmnia responsable del projecte:
En què consisteix el projecte?
El projecte Wemin Raval va sortir d’un projecte Europeu que va durar 2 anys, enfocat a dones migrades i refugiades. En el projecte inicial l’objectiu era empoderar a aquest focus grup de dones mitjançant les eines TIC amb diferents formacions d’alfabetització digital, tallers de participació i cultura al territori des d'un espai de comunitat on les dones coneixien les diferents entitats del barri i es trobaven amb altres dones per fer xarxa entre elles.
Quan es va acabar el projecte europeu, el vam incorporar com a nostre a l’entitat. Hem modificat accions per adaptar-nos més al context del barri, realitzant diferents trobades amb les diverses xarxes del territori per donar-lo a conèixer i compartir experiències.
És un projecte en constant transformació que preten adaptar-se al context canviant. Quins canvis heu incorporat?
Una de les activitats que hem implementat com a nova durant aquest trimestre al projecte, és un taller 3D d’expressió artística per dones amb l’objectiu de participar al 25N Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones. Amb aquesta activitat pretenem motivar les dones del barri a participar en el 25N al mateix temps que aprenen una nova eina digital.
Serà la primera vegada que oferim aquest curs per a dones incorporant el disseny i impressió en 3D. Hi ha hagut una demanda molt alta i tenim llista d’espera, doncs moltes entitats i dones del barri han demostrat un gran interès per aquest taller.
Quines competències es treballen?
Treballem les competències digitals bàsiques per la recerca de feina. Des de les coses més elementals com les parts d’un ordinador fins a la creació d'un currículum. D’aquesta manera veiem el desenvolupament de cada participant i, a la vegada, elles mateixes també veuen el seu creixement, la qual cosa les motiva molt a seguir aprenent.
Quin és l'ojectiu del projecte?
L’objectiu general actual del projecte és promoure la inclusió social i laboral de dones migrades, refugiades i veïnes de la ciutat, de totes les edats i classes socials a través d’intervencions integrals que tractin aspectes socials, culturals, educatius i professionals.
Quina durada té?
Cada formació té una durada de 23h.
Com valoreu la continuïtat del projecte?
Valorem de forma positiva la continuïtat del projecte. Durant la pandèmia es van digitalitzar la majoria de tràmits i això ha fet que existeixi un interès molt alt per aprendre sobre noves tecnologies així com també per adquiri els coneixements necessaris per realitzar qualsevol tipus de gestió a través de la web. Tenint en compte aquestes necessitats i inquietuds comunitàries, creiem oportú continuar treballant per aquest empoderament digital a les dones mitjançant projectes com el Wemin.
A qui va adreçat? Edat? Perspectiva intercultural? Perspectiva de gènere?
El programa està obert a tot tipus de dones, majors d’edat (migrades, refugiades, sense documentació, veïnes del barri...). El projecte per se té una perspectiva intercultural i de gènere, ja que les participants son d'orígens diferents i aprofitem aquesta diversitat per intercanviar perspectives i mirades, aprenent molt les unes de les altres.
D’on venen les participants? Com es fa la crida a la participació?
Treballem molt en xarxa amb les entitats del districte i participem en diferents taules/comissions del barri, de manera que aprofitem aquest moments per fer sinèrgies i col·laborar conjuntament. També fem difusió a través de les xarxes socials i boca-orella amb les veïnes del barri que sempre venen a preguntar sobre el que fem, així com antigues participants que s’interessen per les noves formacions i s’incorporen.
El projecte s'alimenta de col·laboracions externes?
Actualment col·laborem amb diferents entitats, amb la taula de dones i amb la Fundació Surt.
Aquest és un dels molts projectes que s'organitzen des del Punt Òmnia Raval per tal de garantir l'accés a les noves tecnologies, l'alfabetització digital i la sobirania tecnològica.