Xarxa solidària de Sant Antoni pel Covid-19

08/05/2020 | 18:05
Una dona amb un cartell que diu #SomXarxaCuidadora #SomSantAntoni

Diverses entitats del barri, entre les quals hi ha Calàbria 66 (entitat gestora del Punt Òmnia de Sant Antoni), De Veí a Veí, Sant Antoni Comerç, l'Assemblea de Joves de Sant Antoni i Fem Sant Antoni, han impulsat la Xarxa Solidària de Sant Antoni pel Covid-19. Més de 350 voluntaris i voluntàries estan recollint necessitats de persones vulnerables i els hi donen resposta: reparteixen menjar (a domicili i al local de l'ONG De veí a Veí) i medicaments; coordinen la confecció i el repartiment de material sanitari; i atenen trucades per descongestionar les línies del CAP.

Expliquen que "estan intentant donar un servei que arribi allà on l'ajuda espontània no arriba, ni tampoc l'administració, que està agafada a contrapeu, com tota la societat. No hi ha més remei que improvisar en una situació nova, però s'ha d'improvisar bé".

Han estat des del començament ben connectats amb altres agents del barri com els comerciants, a través del SAC, i amb el CAP de Manso, en part gràcies la feina feta prèviament a la taula comunitària de salut del barri.

Van crear un grup de Whatsapp amb diverses professionals del CAP, com la directora de l'àrea bàsica de Sant Antoni i la metgessa comunitària. També s'hi van afegir infermeres i un representant de les farmàcies, que els van ajudar a definir protocols segurs d'actuació basats en una gran premissa: contacte zero entre qui dona l'ajut i qui el rep. Aquests protocols havien d'evitar, per exemple, que intentant ajudar, algun/a voluntari/ària asimptomàtic/a pogués contagiar una persona gran. I la resposta del barri ha estat espectacular! Ara ja són més de 350 voluntaris i voluntàries.

L'objectiu: cobrir les necessitats on no arriba l'administració ni l'ajuda espontània

La major part de l'ajuda que es fa al barri no prové de la Xarxa, és una ajuda més silenciosa i no tan organitzada. És l'ajuda espontània, que es fa escala per escala i que organitzen els veïns i veïnes, els parents. En aquest sentit, la Xarxa s'acaba especialitzant en els casos més greus o aquells en què l'aïllament respecte a l'entorn és més profund, ja sigui perquè els parents viuen molt lluny o perquè no tenen una gran connexió amb el veïnat. Sovint actuen perquè els ho indiquen els membres del CAP, metgesses, treballadores socials, professionals dels serveis socials o treballadores familiars (les que es dediquen a actuar en el domicili i a fer cures a gent que no se les pot fer).

També s'han trobat que les mesures de confinament han afectat econòmicament molta gent i, en aquest sentit, comptar amb l'ONG De veí a veí dins de la Xarxa està sent vital. Hi ha una gran demanda de veïns i veïnes de Sant Antoni, però també del Poble Sec i del Raval, que han trobat en el seu telèfon un lloc on agafar-se.

Des de la Xarxa Solidària de Sant Antoni pel Covid-19 expliquen: "Sovint és gent que, de cop, ha deixat de tenir ingressos i necessita aliments, i aquesta tasca l'estem intentant fer, ajudar a parar el cop. Això crea bastant estrès, sobretot perquè al principi no comptàvem que la demanda seria tan gran. Però vist com ha anat la cosa, és molt raonable. La gent a qui en un primer moment hem atès és gent que potser estava treballant en negre, alguns en situació administrativa no regular...".

Veient la magnitud de la cosa, han buscat (i segueixen buscant) recursos per enfortir el nivell d'estocs d'aliments i, com a mínim, poder repartir aliments i ajut a famílies sense ingressos, o amb uns ingressos escassos, molt colpejades pel tall que ha suposat el confinament.

Ara intueixen que dintre de poc els anirà a demanar ajuda un altre perfil de gent, potser gent que mai no havia pensat estar en aquesta situació, sobretot: persones autònomes i afectdes per acomiadaments.

Mascaretes per al CAP del barri i altres col·lectius

Des de la Xarxa han confeccionat mascaretes per al CAP de Manso. Els professionals del CAP, que han estat molt receptius i entusiastes des del primer moment, els han ajudat molt. D'ells van rebre demandes relacionades amb la situació en què estaven: havien de fer front sense prou equipament a una epidèmia, a una malaltia nova, altament contagiosa i amb una elevada taxa de mortalitat. Això podia provocar, és clar, que els professionals que estan en contacte amb els malalts caiguessin infectats, la qual cosa podia incrementar el col·lapse del sistema sanitari.

Inicialment van tenir una demanda en aquest sentit: "Podeu fer mascaretes?". Els van passar uns vídeos de com es feien i van fer una crida que va ser resposta pel veïnat de forma espectacular. També veïnes del Poble Sec es van posar a fer mascaretes.

Per fer-les, estan utilitzant els recursos més organitzats que coneixen. Per exemple, les cosidores, aquelles puntaires amb passió per cosir que cada Festa Major s'organitzen i queden. D'aquesta manera, en un cap de setmana van aconseguir fer 400 mascaretes de cotó. També, unes quantes fetes a partir de carpetes, que han estat molt apreciades pel CAP perquè tot i ser molt senzilles protegeixen tota la cara.

Els preocupava molt el fet d'estar fent una cosa casolana per a un equip sanitari i que havia d'evitar el risc de contagi. Els feia molt de respecte que el que feien no acabés sent més perjudicial que beneficiós. Però han trobat la manera de fer-ho bé: demanen a les voluntàries que rentin les seves produccions a alta temperatura.

Les professionals del CAP estan molt agraïdes i han sortit a aplaudir el veïnat organitzat i solidari, que és el que són. Els aplaudiments dels professionals del CAP són molt emotius.

Des de la Xarxa també ofereixen les mascaretes a aquells col·lectius que els les demanen. N'han donat a un parell de residències, una de Sant Antoni i una del Poble Sec. També a Mossos d'Esquadra, a residències i a treballadores socials.

Afirmen que seguiran treballant fins que no facin falta, quan hi hagi prou serveis i equipaments homologats: "La tasca de la Xarxa ha estat una resposta de desesperació i de generositat de la gent del barri amb ganes de col·laborar, però no pensem que sigui la situació ideal".

Apropar la tecnologia a qui la necessita

També han donat suport tècnic a les persones que no sabien connectar-se o fer videotrucades, engegant petites xarxes i connectant persones.

Assenyalen que també els arriben demandes que no esperaven i que no hi havien pensat. Una veïna els va demanar que l'ajudessin a aconseguir un ordinador perquè el seu fill pogués seguir la formació en línia, i això ha fet que engeguessin una crida a les veïnes per fer donació d'equipaments informàtics per poder-Ios cedir a les famílies.

En definitiva, la Xarxa busca que "el barri, en una situació difícil, sigui un barri, una comunitat, en què ens ajudem tots, perquè ens en sortim tots plegats. Que la situació que vivim sigui la més curta i confortable possible, i que ens sentim el més acompanyats possible!".

omniaacasa
covid-19
solidaritat
treball en xarxa
"Intentem que, en una situació tan difícil, el barri sigui una comunitat on tots ens ajudem"