Fa dos anys que fem taller amb nens petits al punt Òmnia de Av.Pomar. En aquest moment hi ha dos grups de nens i nenes de 5 a 9 anys. El taller dura dos mesos i alguns nens del barri ja han fet alguna activitat amb mi. Però mai havia pensat fer res amb els pares.
Cada divendres, veia com les mares i algun pare/avi/veïna, deixaven els nens a l'Òmnia una mica com si fos una escola bressol. Aquesta sensació era molt forta amb algunes mares, pels seus comentaris. La feina d'una dinamitzadora no és fer de mainadera. Això ho tenia molt clar,i vaig pensar una activitat per aclarir el projecte Òmnia. A més, volia arribar una mica més lluny i motivar els pares i mares a jugar i aprendre amb els seus fills fent servir l'ordinador i la xarxa com unes eines molt útils.
Quan els pares i mares van apuntar els seus fills els vaig fer la proposta. El primer dia de grup el pare/mare/avia hauria d'acompanyar al nen/a en una activitat conjunta. La gent es va mostrar força engrescada amb la idea. Aquesta va ser la meva primera sorpresa.
Es van presentar gairebé tots els nens del grup, i tots els que van venir ho van fer amb la seva mare i una nena amb la seva àvia. La segona sorpresa.
El dia de l'activitat vaig comprovar que encara que moltes mares ja coneixien el punt Òmnia, moltes no tenien gaire idea del projecte, només que es feia "cosas del ordenador para niños".
Després van fer una petita reflexió: Els nens si tenen ordinador el fan servir tot sols, sense la ajuda dels pares. Els pares i mares pensen que no poden fer gaire amb els ordinadors, que els nens saben més que no pas ells. Llavors els faig la proposta de no deixar sols als nens i nenes amb l'ordinador, que els pares i mares també poden aprendre i jugar amb ells, tots plegats, encara que sigui una estona al dia. La proposta inclou una demostració, que es l'activitat conjunta.
Fem servir el programa de dibuix de lliure distribució, Tux Paint. La mare dibuixa el seu fill/a i els nens dibuixen les mares. Han d'ajudar-se i fer el dibuix plegats. Després s'imprimeix la creació i la poden dur a casa.
Les mares van sortir molt contentes i els nens i nenes també. Espero que la idea doni el seu fruit.
Aquesta primera activitat es només la primera d'un petit projecte de comunicació entre les famílies, els nens i nenes i el Punt Òmnia del barri de Pomar. La idea es treballar durant el curs el seguiment que fan els pares i mares de les activitats que fans els seus fills al Punt Òmnia. Per aquest motiu, al final de cada sessió els nens han de portar a casa un paper que posa:
- Què ha fet avui el nen/la nena al Punt Òmnia?
Els nens han d'explicar als pares i mares el que fan al punt i l'han de portar emplenat amb una o dues frases. El poden omplir els nens o els pares però amb la idea que es comuniquin entre ells i que els pares i mares siguin conscients del treball que fan al punt, i que poden participar del que es fa d'una manera activa.