Dia: divendres 25 de abril de 2025 de 11:00 a 14:30
Quan
Comença el: divendres 25.04.2025 de 11:00 a 14:30 Acaba: divendres 25.04.2025 de 11:00 a 14:30
Informació pràctica
Places: 14 Ús de les tic: Sí Temàtica: Participació Sub-temàtica:
Objectiu de l'activitat
- Reflexionar col·lectivament sobre el procés d’envelliment per trencar mites i estigmes associats a la vellesa.
- Promoure l’autocura i el benestar en aquesta etapa vital.
- Fomentar la participació activa i la connexió emocional de les persones participants amb el tema.
- Afavorir el diàleg sobre la utilitat, el sentit vital, les emocions i les expectatives en aquesta etapa de la vida.
- Aportar recursos per acompanyar millor les persones grans, especialment aquelles amb malalties o en situació de vulnerabilitat.
Metodologia, continguts i recursos utilitzats
L’activitat es desenvolupa a través d’una metodologia participativa, vivencial i reflexiva, amb l’objectiu de generar un espai de diàleg i presa de consciència entorn del procés d’envelliment. Es combinen moments d’exposició, dinàmiques col·laboratives i espais per a la introspecció individual. La sessió està estructurada en tres blocs diferenciats:
1. Presentació (20 minuts). La sessió s’inicia amb una breu presentació del/la dinamitzador/a, del propòsit de l’activitat i dels temes que es tractaran. Es crea un ambient de confiança, respecte i obertura per facilitar la participació activa de totes les persones assistents. Es poden fer dinàmiques de trencaglaç o preguntes inicials per començar a connectar amb el tema.
2. Dinàmica participativa amb Mentimeter + Xerrada (1 hora). En aquest bloc es treballa la temàtica central de l’envelliment mitjançant dues eines clau:
- Mentimeter: s’utilitzen preguntes en format interactiu perquè les persones participants puguin expressar les seves percepcions, emocions, vivències i inquietuds de forma anònima i en temps real. Això permet detectar idees clau, generar debat i afavorir la reflexió personal i col·lectiva. Les preguntes aborden aspectes com el sentit de la utilitat, les emocions, les pors, les il·lusions o l’autocura en el procés d’envellir.
- Dinàmica del “termòmetre de mites”: es presenten diferents afirmacions estereotipades sobre les persones grans (mites), i es convida a les persones a posicionar-se en un espai físic segons si hi estan d’acord, en desacord o dubten. Aquesta dinàmica fomenta el debat crític i permet contrastar creences amb informació fonamentada.
3. Tancament i exposició de recursos (10 minuts). Es tanquen les reflexions recollint les idees principals sorgides durant la sessió. Es convida a mantenir una actitud oberta i activa davant el propi envelliment i el de les persones de l’entorn. Finalment, es presenten recursos específics d’interès per a les persones grans o per a qui les acompanya, com el servei Konsultem +65 i el PIAD (Punt d’Informació i Atenció a les Dones), entre altres.