Jornada Òmnia

La Jornada Òmnia 2021, un espai per trobar-nos i caminar plegades cap a l'Òmnia que volem.

 

L'organització, la dinàmica de funcionament i les temàtiques a debat, un dels factors més ben valorats de la Jornada.

Un cop finalitzada la Jornada vam voler conèixer l’opinió de les seves participants amb una enquesta de valoració. En aquesta vam recollir aspectes ben diversos, tant qüestions organitzatives com de contingut.

En termes generals, la jornada ha estat valorada positivament (amb un 6,71 sobre 10). Se’n destaca la bona organització, el procés d’inscripció i acreditació, la dinàmica per afavorir la participació en línia, els diferents blocs temàtics i les temàtiques escollides per als grups de debat.

També l’espai interactiu ha estat valorat molt positivament, l'activitat millor valorada en format presencial, ja que va satisfer la necessitat expressada per moltes dinamitzadores i dinamitzadors de trobar espais des d’on interrelacionar-se i compartir «moments d’esbarjo.»

Pel que fa als aspectes a millorar, les persones que van participar a la Jornada, tant presencialment com en línia, coincideixen en que els temps assignats als diferents blocs podria haver-se repartit diferent per tal d’escurçar l’espai de presentació del Marc Estratègic i poder-se allargar en els espais de debat. També van destacar la necessitat d’incloure més espais d’interrelació entre participants i d’abordar la qüestió de les condicions de les persones dinamitzadores.

En aquest enllaç podreu consultar els resultats de la valoració.

 

Què va passar a la #JornadaÒmnia2021?

El 3 de desembre vam celebrar la Jornada Òmnia 2021 al Palau Macaya, un espai on vam poder abordar la realitat de la bretxa digital a la nostra societat, així com visibilitzar la tasca del programa Òmnia com a element de cohesió social i acció comunitària a través de l’ús de les TIC. Una jornada on vam poder reconèixer tota la feina dels Punts Òmnia, compartir els reptes i línies estratègiques del programa i, reflexionar plegades sobre l’Òmnia que volem. Va ser un dia molt emotiu doncs, per fi, ens vam poder tornar a trobar de forma presencial amb gran part de les persones que formen aquesta gran família.

Enguany la jornada va tenir un format híbrid: 70 persones van participar presencialment i 56 en línia. En aquest àlbum de fotos podreu veure algunes pinzellades visuals de la vivència.

I, si us vau perdre la jornada o la voleu tornar a veure, podeu recuperar-la en aquests enllaós: part 1, part 2 i part 3.

 

Una jornada dinàmica, diversa i divertida!

 

Benvinguda Institucional

 

El Secretari d’Habitatge i Inclusió Social del Departament de Drets Socials, senyor Carles Sala i Roca, va donar la benvinguda a les 126 assistents agraint a totes les dinamitzadores, dinamitzadors i entitats gestores el seu compromís ferm amb la inclusió digital.

 

Presentació del Pla Estratègic 2021-2025 del Programa Òmnia

 

La directora general de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària senyora Cesca Domènech i Ruera, i el subdirector general de Cooperació Social i Voluntariat senyor Marc Viñas Artola van presentar el Pla estratègic 2021-2025 del Programa Òmnia «Estratègia Òmnia: Inclusió social i digital des de l'acció comunitària».

Es tracta d'un document clau per a la Xarxa Òmnia doncs ens ajuda a consolidar i enfortir el Programa, fer-lo créixer i marcar el rumb, la visió, el camí, el full de ruta.

Aquest és el resultat de les conclusions extretes del procés participatiu "Construïm l'Òmnia del futur" desenvolupat el 2019, de les reflexions i aprenentatges que ens ha deixat la crisi de la Covid19 i de l’Estratègia de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària (DGACC).

La senyora Cesca Domènech va destacar que «el Pla Estratègic ha de contribuir a blindar l'Òmnia i continuar avançant en el camí d'èxit que hem estat implementant en aquests 22 anys.»

El senyor Marc Viñas va aprofundir en els detalls del Pla Estratègic tot assenyalant que aquest ens ha d’ajudar a «entendre les TIC no només com un mer instrument, sinó com un element diferenciador per abordar les desigualtats socials i les bretxes digitals des d'una òptica comunitària". Els diferents canvis socials (augment dels fluxos migratoris, nous models de famílies, noves formes de participació ciutadana, allargament de l'esperança de vida...) i digitals (augment de l'ús d'internet i dispositius digitals, el boom de les xarxes socials, la robòtica educativa, l'administració electrònica...) han fet emergir noves necessitats que el Pla estratègic recull en sis elements principals a incorporar: Bretxes digitals, innovació social, interseccionalitat, perspectiva de gènere, acció comunitària i inclusió social i, treball per competències.

 

Espai participatiu «L’Estratègia Òmnia: inclusió social i digital des de l’acció comunitària»

 

Les professionals de la Fundació Ferrer i Guàrdia, Sandra Gómez i Hungria Panadero, van dinamitzar l’espai de debat al voltant de l’Estratègia Òmnia per tal de donar veu a les principals protagonistes en la implementació i desenvolupament del Marc estratègic 2021-2024 i debatre sobre els principals reptes d’aquesta nova planificació estratègica del Programa Òmnia. Amb una dinàmica molt participativa vam poder reflexionar al voltant de qüestions clau: Què és acció comunitària, quins elements ha d'incloure la definició d'inclusió social i digital, què cal prioritzar i, quins elements ha de tenir tota acció comunitària.

 

Espai d’intercanvi i relació en grups de treball

 

Les persones participants, en línia i presencialment, es van dividir en tres grups de debat dinamitzats per membres de l’Oficina Tècnica de la Xarxa Òmnia i la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària per poder compartir opinions, reptes i experiències al voltant de tres temàtiques que van ser escollides prèviament.

 

1. Perfil professional de dinamització social i digital

50 persones van participar d’aquest espai dinamitzat pel Víctor Álvarez , cap del Servei d'Acció Comunitària i Inclusió Social del Departament de Drets Socials, i la Laura Marino, tècnica referent del programa Òmnia, amb participació del Ricard Faura, cap del Servei d'Inclusió i Capacitació Digital del Departament de Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori.

Es van escoltar les demandes al voltant de la definició del perfil professional i es va prendre el compromís a seguir treballant per construir un perfil professional afí amb les especificitats dels punts Òmnia.

 

2. Espais de trobada Òmnia

29 persones van participar d’aquest espai dinamitzat per la Ilka Shosheva, tècnica referent del programa Òmnia. El tema es va presentar explicant a grans trets l’objectiu de treball del grup i fent un breu recorregut històric per entendre la importància de les Trobades Òmnia en el desenvolupament del Programa. Les múltiples intervencions de les persones participants van deixar palès l’ampli abast del tema i les diverses dimensions d’aquest. La part positiva va ser evidenciar aquest moment com a punt de partida i deixar constància de la necessitat d’un diàleg continuat per poder donar resposta a una demanda que és comuna a tots els agents implicats en el Programa Òmnia.

 

3. Grup de comunicació

23 persones van participar d’aquest espai dinamitzat per la Maria José Penella, cap de la Secció d'Avaluació i Coordinació de Plans del Departament de Drets Socials i, l’Ana de Blas membre de l’Oficina Tècnica.

A partir d’una presentació sobre l’estat de la comunicació de la Xarxa Òmnia es van compartir les conclusions de l’enquesta de comunicació així com es va fer una introducció als canals, suports, estratègies i accions de comunicació de la Xarxa Òmnia. També les dinamitzadores i dinamitzadors van compartir les seves realitats comunicatives. Fruit de l’enquesta i del debat va sorgir la proposta de generar un grup de comunicació per poder repensar i millorar la comunicació dels punts Òmnia i de la Xarxa.

 

Jocs interactius

 

Després dels grups de debat va arribar el moment de relaxar-nos i deixar anar les nostres habilitats artístiques amb el makey-makey i l’Scratch, dos eines interactives amb les que fer creacions musicals. Les participants presencials i en línia es van dividir en grups amb noms de referents femenins com Chieko Asakawa o Audrey Tang, i van generar 5 jingles sobre el programa Òmnia. Les dinamitzadores i dinamitzadors no només són molt bones professionals sinó que a més són artistes! En aquest enllaç podeu veure’n algun dels resultats.

 

Cloenda

 

Per concloure la Jornada, el cap del Servei d'Acció Comunitària i Inclusió Social Víctor Álvarez, va agrair la presència de totes les ponents i assistents, i es va acomiadar fent un especial reconeixement al programa Òmnia com a garant d’inclusió social i digital.

 

Ens veiem ben aviat a la Jornada Òmnia!