Obrador comunitari de còmic i narratives gràfiques de Nou Barris

17/10/2023 | 11:10
(Imatges Ferran Burguillos)

El projecte Cò(s)mic9B, obrador comunitari de còmic i narratives gràfiques de Nou Barris es va iniciar l'any 2017 i durant el final d'aquest any i principis de 2024 es pot visitar una exposició gràcies a la col·laboració de punt Òmnia Verdum gestionat per l'entitat Fundació Pare Manel.

Una iniciativa en xarxa amb el territori on han participat un conjunt d'entitats com la Fundació Pare Manel, Biblioteques de Barcelona, IGOP (Institut de govern i Polítiques Públiques), Norma Editorial, Obrador Digital 9B, Ateneu de Fabricació del Parc Tecnològic, Punt Òmnia Verdum, Escola Massana Centre d'Art i Disseny i l'Ajuntament de Barcelona (Barcelona Cultura).

L'origen del projecte és arran de la prioritat del treball amb joves en un marc de promoció d'eines i recursos de creació multimèdia, fabricació maker i noves tecnologies com a oportunitat professionalitzadora o de participació cultural, i es planteja que una d'aquestes sigui el còmic i la il·lustració gràfica. Explorant una combinació entre el treball analògic i artesanal i els mitjans digitals amb la perspectiva del Punt TIC Òmnia Verdum i Fundació Pare Manel d'ús d'eines i recursos de programari lliure.

Durant l'any 2020 es configura el projecte amb la col·laboració i l'empenta de diversos agents com l'Ateneu de Fabricació del Parc Tecnològic de Nou Barris de Barcelona Activa amb l'ObradorDigital[punt]Net. Alhora la Biblioteca les Roquetes de Nou Barris amb una línia especialitzada en còmic i el suport de Rafa Martínez, fundador i editor de Norma Editorial i per últim la participació de l'IGOP per estendre el projecte i estudiar oportunitats.

Les participants del projecte van ser l'alumnat de diverses escoles i instituts del districte, jovent, docència i de la biblioteca amb diversos grups d'un total de 118 persones.

L'última fase del projecte ha estat el tancament de cicle amb els mateixos alumnes dissenyant el contingut d'una l'exposició i els dispositius d'exposició mitjançant la fabricació maker i amb processos col·lectius i transversals d'aprenentatge i de design thinking. Aquesta exposició s'ha inaugurat amb moltes ganes per part de l'equip de persones que ho han fet possible aquest octubre a la Biblioteca Rafa Juncadella de Roquetes.

Un dels aspectes més importants a destacar és sens dubte la immensa acollida del projecte des del minut zero i com el projecte ha sabut i pogut adaptar-se a la demanda, a la necessitat estructural detectada, eixamplant enormement l’abast, els usuaris, els objectius i el radi d’acció que s'havien fixat en un començament.

Un projecte que s'ha construït gràcies a l'enxarxament i col·laboració dels agents transformadors del territori per donar resposta a les seves necessitats. 

Animem a anar al punt Òmnia de Verdum a donar-li una ullada i gaudir de l'exposició Cò(s)mic9B que es podrà visitar de l'11 d'octubre de 2023 al 17 de gener de 2024 a la Biblioteca Rafa Juncadella en els seus horaris habituals.

Òmnia Verdum col·labora del projecte Cò(s)mic9B