Jornada Òmnia 2020

 Què va passar a la Jornada Òmnia 2020?


El passat divendres 27 de novembre vam celebrar la Jornada Òmnia, un espai digital on vam poder compartir coneixements al voltant de la Xarxa Òmnia i de la seva tasca. Vam poder gaudir d'una ponència sobre inclusió digital, vam visibilitzar la tasca dels punts Òmnia durant el confinament, amb el vídeo de l'Òmnia a casa, vam compartir les conclusions i idees força del procés participatiu  i es van presentar les línies del Marc estratègic per als propers 4 anys.

La trobada va ser en línia i hi van participar unes 150 persones! Aquí pots veure-la sencera!

Benvinguda institucional

La secretària d'Afers Socials i Famílies, la Sra. Marta Cassany i Virgili, va donar la benvinguda a totes les assistents agraint tot l'esforç de les dinamitzadores i entitats gestores del programa durant aquests moments difícils, i posant en valor la tasca de l'Òmnia en els seus més de 20 anys d'història.

 

Ponència «Inclusió digital: evolució, conseqüències i estratègies per una societat inclusiva»

Davinia Hernandez-Leo, catedràtica al Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, i Aurelio Ruiz Garcia, del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, Universitat Pompeu Fabra, van oferir una xerrada introductòria sobre la realitat de la bretxa digital i les eines per fer-hi front. En la seva presentació van remarcar que la bretxa digital es construeix sobre exclusions que ja existeixen i que la clau està en preguntar-nos com la tecnologia pot contribuir a la inclusió social. Van subratllar també, la necessitat de que les entitats socials s'involucrin en el disseny i l'evolució de les TIC, per no deixar-ho només en mans de les grans empreses tecnològiques. La importància de la defensa dels drets digitals i la necessitats de fer competents digitals a la ciutadania per tal d'exercir i exigir els seus drets també es va posar sobre la taula. L'ús fraudulent i negatiu de les TIC només es pot evitar i combatre amb educació digital i perspectiva crítica, van apuntar les ponents, i de la necessitat que aquesta sigui inclusiva, funcional, que fomenti la seguretat i la confiança tant dels professionals com dels i les participants.

Aquí podeu consultar la presentació.
Podeu visualitzar la ponència: part 1 i part 2.

 

Pausa i espais en xarxa

Durant la pausa de 30 minuts es van desplegar tres espais en xarxa digital on les participants van poder compartir i intercanviar experiències. Un d'ells era el de "posem-nos al dia", on les dinamitzadores van poder trobar-se i compartir informalment com estaven i com vivien la situació actual. Per altra banda, es va obrir un espai per parlar sobre "bretxa digital", per compartir reflexions i comentaris sobre la ponència inicial. I per últim, l'espai de "l'Òmnia en línia" recollia reflexions i reptes de la tasca de les dinamitzadores en el treball en línia amb les seves participants.

 

La xarxa Òmnia des de casa

En tornar de la pausa, vam poder veure el vídeo "L'Òmnia a casa", amb un recull d'experiències i reflexions de dinamitzadores i participants sobre el paper de l'Òmnia durant el confinament. Aquest vídeo va ser possible gràcies a la participació de 17 Punts Òmnia i algunes de les seves participants que van compartir el seu testimoni.

 

Retorn dels resultats del procés participatiu

L'equip de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària va ser l'encarregat de presentar les idees força del procés participatiu dut a terme durant l'any 2019. Alex Para va fer la introducció i Víctor Álvarez, Maria José Penella, Laura Marino i Ilka Shosheva van exposar els resultats diferenciats en els quatre eixos del procés: L'eix 1, dedicat a les Línies de treball del programa; l'eix 2, que feia referència als Rols dels diferents agents; el 3, que abordava la Metodologia d'acció comunitària i el treball en xarxa; i el 4, sobre les TIC com a eina de transformació social.

Aquí podeu veure la presentació.

 

Marc estratègic del Programa Òmnia

A continuació i per anar acabant, el sub-director general de Cooperació Social i Voluntariat, Marc Viñas i Artola, va presentar les línies principals del futur Marc estratègic de l'Òmnia per als propers 4 anys. En ell, Viñas avançava que en el nou marc es contempla la necessitat d'enfortir el treball contra les bretxes digitals, la perspectiva de gènere i interseccional, la innovació social, l'acció comunitària i el treball per competències. També va anunciar que l'estratègia serà aterrada i dissenyada amb el suport dels diferents agents del programa abans de la seva implementació.

Podeu consultar la presentació aquí.

 

La Cloenda

Per concloure la Jornada, el Director General del Sr. Bernat Valls i Fuster, director general d'Acció Cívica i Comunitària, va agrair la presència de totes les ponents i assistents i va assenyalar que els darrers mesos s'ha evidenciat molt més la importànicia dels punts òmnia als barris i als municipis i que el programa Òmnia, avui dia, té més vigència que mai.

 

Reflexions compartides

Durant la jornada, les dinamitzadores van compartir un document col·laboratiu amb algunes reflexions, metodologies i propostes de futur en relació a bretxa digital i el paper de la Xarxa Òmnia. Aquí podeu consultar-ne el resum.

 

El programa de la Jornada Òmnia

programa_def1.jpg